Spustily machinace bank krizi? Vyšetřovatelé si na ně posvítí

New York - Američané hledají viníky krize. Tamní úřady mají v hledáčku velké banky kvůli hypotečním úvěrům. Čelí podezření, že v době od vypuknutí finanční krize určovaly chybně ceny těchto cenných papírů. Tím pak mohly poškodit klienty.

Reportáž: Banky vyšetřovány kvůli machinacím s úvěry (zdroj: ČT24)

Hon na čarodějnice ve Spojených státech nabírá obrátky. Za údajné machinace s hypotékami banky už zaplatily na pokutách miliardy dolarů. Měly nadhodnocovat úvěry a falšovat reálná data z trhu. Regulátoři tvrdí, že nekalé obchody odstartovaly finanční krizi, která se z amerického trhu přelila do celého světa. Podle listu Wall Street Journal se případ znovu otevřel. 

Vyšetřovatelé se zaměřili na banky Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, britskou Royal Bank of Scotland a švýcarskou UBS. 

Zdroje tvrdí, že vyšetřování začalo před necelým rokem a je stále v počáteční fázi. Chopila se ho americká Komise pro cenné papíry a burzy a úřad zvláštního inspektora pro sanační program. Snad nejvíce peněz za podezřelé machinace zatím zaplatila největší americká banka JPMorgan. Pasivně prý přihlížela podvodům finančníka Bernarda Madoffa. 

V listopadu dala JP Morgan na urovnání obvinění v přepočtu 260 miliard korun. Tento týden pak úřady rozhodly, že musí zaplatit další dvě miliardy dolarů, tedy asi 40 miliard korun. Několik bank v minulosti pokutovala i Evropská komise za to, že mezi lety 2007 a 2009 mezi sebou uzavřely kartel a ovlivňovaly klíčové mezibankovní sazby.