PŘEHLEDNĚ: Na co si musí dát čeští řidiči nově v zahraničí pozor?

Praha – Od ledna začaly platit v některých zemích nové předpisy, které by mohly českým řidičům zkomplikovat jízdu v zahraničí. Motoristy v nastávajícím roce ovlivní i intervence České národní banky. Podívejte se, na co je třeba se nově na evropských silnicích připravit.

Německo

Řada větších německých měst zpřísňuje podmínky vjezdu do centra města. Už teď se mýto platí v celkem 55 německých městech, loni například takový poplatek zavedly Drážďany. Igor Sirota, mluvčí ÚAMK, přitom upozornil na to, že německá města budou letos přísněji kontrolovat, zda řidiči nevjíždějí do centra bez potřebné známky. Pokuty se přitom šplhají do desítek eur. Při cestě do Německa je tedy dobré si zjistit, zda nejsou v destinaci tyto poplatky povinné. 

Německo také zpřísňuje od 1. května bodový systém. To znamená, že se zvýší pokuty u některých přestupků. Například za telefonování za jízdy to bude místo 40 eur nově 60 eur.

Už letos by mělo být snadnější cestování po Německu pro řidiče elektromobilů. Němci vybudovali řadu nových bezplatných parkovišť pro tento typ vozidel. A řidiči elektromobilů by také měli častěji narazit na dobíjecí stanoviště.

Velkým tématem v Německu je také zpoplatnění dálnic pro cizince. Igor Sirota předpovídá, že Německo zřejmě zavede tyto poplatky už příští rok. Vysvětlil zároveň, proč chce německá vláda zpoplatnit dálnice především pro zahraniční řidiče: „Němci samotní mají vysokou silniční daň, to znamená, že svým způsobem už za dálnice platí.“ Němečtí řidiči by díky tomu pak zřejmě měli bezplatný nárok na známku. Více o tématu čtěte ZDE.

Rakousko

V Rakousku od Nového roku mírně podražily poplatky. Ceny za dálniční známky se zvýšily o 2,6 procenta, u roční dálniční známky to je zdražení o 2 eura. Ovšem řidiči se musí připravit zároveň i na to, že spolu s dálničními známkami bude dražší i průjezd tunelů na dálnicích A9, A10 a A11, za které se platí zvlášť. Mýtné se tady zvedne až o jedno euro. 

Na nové ceny dálničních známek a mýtného v Rakousku se podívejte ZDE 

Švýcarsko

Od ledna tady platí povinnost mít zapnutá světla po celý den. Výjimku mají jedině veterány, auta vyrobená před rokem 1970, u kterých hrozí, že staré typy světel by mohly řidiče oslňovat. Podle statistik povinné svícení v Evropě zachrání ročně 2 000 lidských životů.

Slovinsko

Slovinsko je zemí, která letos vůbec nejvíc zdražila poplatky za dálnice. Cena ročního kuponu se zvedla o 15 eur na nynějších 110 eur, což je 16procentní zdražení. Dobrá zpráva pro české řidiče ovšem je, že u měsíčního a týdenního kuponu zůstává cena stejná jako loni. 

Maďarsko

V Maďarsku se zvyšují některé pokuty. ÚAMK v případě porušení předpisů doporučuje zaplatit pokutu přímo v místě, protože pokud se neuhradí do 8 dní na místní policejní stanici, zvyšuje se automaticky na maximální výši. Což se může značně prodražit. 

Intervence České národní banky zdraží veškeré dálniční poplatky

Pro peněženky českých motoristů nezačíná sezona úplně příznivě, ovlivní je intervence České národní banky. „Cena v eurech zůstává stejná, díky změně kurzu koruny došlo v podstatě k celkovému navýšení cen dálničních známek po celé Evropě,“ říká tisková mluvčí ÚAMK Denisa Vítková.

Co mít na paměti?

„S policií v zahraničí nemá smysl smlouvat či dokonce uplácet, je to bráno jako trestný čin. Když se budeme policistovi vysmívat, že máme dost peněz a pokuta nás neohrozí, bude to bráno jako výsměch úřední osoby a přestupek bude řešen na policejní stanici,“ tvrdí Petr Vomáčka z ÚAMK.

  • A co mít na paměti při cestě za lyžováním? Podívejte se, jak je třeba vybavit auto na zimu v některých evropských zemích. Přehled ZDE.
  • Kompletní přehled dopravních předpisů, které platí v jednotlivých evropských zemích, najdete ZDE.