Místo dálničních známek chytré kamery, co poznají espézetku?

Praha - Dálniční známky by se mohly stát minulostí. Nahradit by je mohl kamerový systém schopný rozpoznávat registrační značky projíždějících aut. S návrhem přišel Státní fond dopravní infrastruktury. Kamerová technologie by podle něj byla levnější než prodej statisíců dálničních známek. Systém by mohl začít fungovat nejdřív v roce 2016.

Dálniční známky by mohl nahradit kamerový systém, který se dnes využívá například v Maďarsku. Státní fond dopravní infrastruktury chce novou technologii doporučit ministerstvu dopravy. Je totiž výhodnější. Za deset let by mohl stát na kamerovém systému ušetřit až miliardu korun. Případnou změnu by ale musela schválit vláda. 

Ročně stát na dálničních kuponech vybere 3,9 miliardy korun. Ovšem náklady na distribuci jsou přibližně 180 milionů. To znamená, že roční kupon si musí koupit 120 tisíc řidičů, aby se suma pokryla. Zavedením kamerového systému by vydělalo až o 2,4 procenta více, odhaduje SFDI. Fond si od toho totiž slibuje, že jednodušší systém přiměje zaplatit řadu neplatičů.

A jak to celé funguje? Díky chytrým kamerám, které rozpoznají espézetku, není nutné, aby řidiči měli ve svých autech nalepené kupony, nebo aby si kamiony pořizovaly palubní jednotky pro mýtný systém. Díky záběrům kamer se přesně identifikuje, o jaký vůz jde a zda má zaplaceno za užívání dálnic. Odpadnou tak náklady na prodej dálničních kuponů. Mýtné se bude platit přes internet nebo třeba mobilem. 

Zároveň ale SFDI upozorňuje i na možná rizika, která s sebou nová technologie nese. Pokud by se časem od systému upustilo a přešlo se například na zpoplatnění osobních aut podle skutečně ujetých kilometrů, přišla by vniveč počáteční investice na nákup kamer ve výši čtvrt miliardy korun, upozornil ředitel SFDI Tomáš Čoček.