Kde upekli chleba? Jedlá etiketa odpoví

Praha – Z jaké pece vyjely vánočky nebo třeba chléb, zákazník u nebalených výrobků na první pohled nepozná. Pomoct ale můžou jedlé etikety. A firem, které takto označují svoje výrobky, stále přibývá.

Díky jedlé etiketě může zákazník na první pohled poznat, odkud nebalené výrobky pocházejí. Základem je jedlý papír - z bramborového škrobu, vody, oleje a jedlého barviva. Zákazník tak nemusí mít strach, značka je zdraví nezávadná

„Etikety aplikujeme ručně. Před vlastní aplikací je nutné výrobek pomašlovat, potom se přikládá etiketa a už se dál jenom peče,“ popisuje ředitel pekárny Jan Spálovský. 

Velikosti, barvy i motivy jsou téměř neomezené. V regálech obchodů tak zákazníci najdou třeba chleba s vánoční hvězdou nebo perníčky s logem firmy. 

Složení etiket

Etikety z jedlého papíru jsou vyrobeny z bramborového škrobu, palmového a slunečnicového oleje a vody. Potištěny jsou jedlými barvivy z běžně využívaných umělých konzervantů. Neobsahují lepek ani jiné alergeny a mají neutrální chuť. Na povrch pečiva se aplikují zapečením.

Zdroj: jedla-etiketa.info

Události o jedlých etiketách (zdroj: ČT24)
Vydáno pod