Internetová revoluce? Telefónica dostala nabídku na odprodej vysílačů

Praha – České radiokomunikace chtějí od mobilních operátorů koupit jejich vysílače za miliardy. Jednání jsou teprve na začátku, lidé by je ale měli pozorně sledovat. Podle expertů totiž může úspěšné dotažení obchodu přinést do Česka revoluci v nabídce připojení k vysokorychlostnímu internetu.

České radiokomunikace chtějí s trojicí českých mobilních operátorů obnovit jednání o odprodeji jejich telekomunikační infrastruktury, tedy hlavně věží s vysílači. Telefónica už má dokonce na stole nabídku. Cenu, kterou by radiokomunikace mohly za vysílače zaplatit, nechce žádná ze stran zveřejnit. Týdeník Euro nicméně napsal, že by České radiokomunikace mohly za infrastrukturu utratit desítky miliard korun.

Vstup do světa internetu

České radiokomunikace svůj zájem o telekomunikační infrastrukturu vysvětlují bez bližších podrobností tím, že jde o logický krok v jejich dalším rozvoji. To potvrzují také experti. Kromě toho, že jsou radiokomunikace operátorem rozhlasového a televizního vysílání, provozují totiž i datové služby.

„Kdyby České radiokomunikace nakoupily telekomunikační věže, tak mohou v budoucnu v nějakém LTE pásmu spustit vlastní síť. Mohly by tak začít nabízet vysokorychlostní mobilní internet do domácností. Mohly by udělat vlastní síť a vzhledem k tomu, že na sítě 4,5. nebo 5. generace potřebujete natáhnout optickou síť k vysílačům, tak by se jim věže hodily,“ míní nezávislý expert na telekomunikace Martin Zikmund. 

Na tom by vydělaly nejen radiokomunikace, ale i zákazníci. Vyrostla by díky tomu totiž nová konkurence poskytovatelům fixního internetu - ztrátovému největšímu poskytovateli širokopásmového vysokorychlostního internetu UPC a Telefónice, která se stane součástí Kellnerova impéria. 

Ještě si počkáme

Jenže jednat o prodeji infrastruktury se zatím pořádně nezačalo. „Mohu potvrdit, že jsme nabídku obdrželi. Jednání ale v tuto chvíli neprobíhají. Jedním z důvodů je i probíhající změna majitele Telefóniky,“ řekl portálu ČT24 mluvčí operátora Hany Farghali. Telefónica vlastní zhruba 10 tisíc vysílačů, zda se nabídka týká všech, nicméně Farghali neupřesnil.

Nejedná se zatím ani u T-Mobilu. „Zmiňovanou nabídku jsme neobdrželi. V minulosti se nicméně podobné nabídky již objevily a dá se předpokládat, že se objeví i v budoucnosti,“ uvedla mluvčí společnosti Martina Kemrová. Zároveň však popřela, že by T-Mobile vůbec uvažoval o tom, že by nabídku Českých radiokomunikací využil, pokud by přišla. Třetí operátor na českém trhu – Vodafone – otázku prodeje infrastruktury v tuto chvíli nekomentuje.

Cesta k lepším ziskům

I přes mlhavá vyjádření operátorů jsou experti přesvědčeni, že k prodeji telekomunikační infrastruktury nakonec dojde. Důvodů je hned několik. Prvním z nich je to, že operátoři se dlouhodobě potýkají s poklesem zisků. Jarní skokové zlevnění tarifů jejich situaci ještě zhoršilo. Telefónice klesl za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk o čtvrtinu na 3,7 miliardy korun. T-Mobile zatím hlásí oproti loňsku o 16 % nižší zisk a výnos na zákazníka dokonce o pětinu menší než loni. Nejhůře si vede nejmladší tuzemský operátor – Vodafone. Tomu v posledním fiskálním roce, který končí v březnu, čistý zisk propadl o téměř polovinu na necelou miliardu korun. Prodej vysílačů by tedy hospodářské výsledky firem vylepšil.

Telekomunikace
Zdroj: ČT24

Navíc teď operátory čekají velké výdaje. Všichni tři totiž uspěli v aukci frekvencí na vysokorychlostní internet LTE, která skončila minulý týden, a budou muset zaplatit miliardy. Největší výdaje čekají Vodafone. Operátor s nejmenším ziskem za frekvence zaplatí 3,1 miliardy korun. Ke třem miliardám šplhají také ceny, které budou muset zaplatit T-Mobile a Telefónica.

Nejen jednorázová platba za prodej vysílačů by však byla pro trojici hráčů na českém komunikačním trhu přínosná. „Operátorům odpadne údržba věží, případně problémy kolem stavby nových věží,“ doplnil další důvod k prodeji infrastruktury, který budou telekomunikační firmy zvažovat, Jan Lodl z Mobil.cz. Vlastnictví věží už přitom pro operátory nepředstavuje konkurenční výhodu, jako tomu bylo v dobách, kdy se mobilní telefonní služby teprve rozvíjely. Pokrytí je u všech dnes víceméně srovnatelné.

Ve volání si změny nevšimnete

O kvalitu telefonování se nemusí zákazníci mobilních operátorů v souvislosti s prodejem vysílačů bát. Podle expertů dojde spíš k mírnému zlepšení, než že by hrozilo zhoršení nabízených služeb. Většina zákazníků však změnu vůbec nezaznamená, ke zlepšení služeb by mohlo dojít jen v některých mimoměstských oblastech.

Telefonování
Zdroj: ČT24

Také ti, kteří čekají, že díky prodeji infrastruktury ubude nevzhledných kovových konstrukcí v krajině, ostrouhají. Vysílačů bude totiž v úhrnu spíš přibývat.

„Čím vyšší frekvence, tím je potřeba hustší síť vysílačů. Sítě 4. generace LTE běží na frekvencích kolem dvou gigaherz, to znamená, může se použít pásmo 1800, může se používat pásmo 2400. Tam naopak bude potřeba věží víc,“ vysvětlil Lodl.

Prodej telekomunikační infrastruktury není v evropském měřítku novinkou. V minulosti se úspěšně zbavili alespoň části svých vysílačů operátoři ve velké Británii nebo v Rusku.