Letecká show v Dubaji přilákala kontrakty za stovky miliard dolarů

Dubaj - Pozornost celého světa přitahovala v uplynulém týdnu prestižní letecká show v Dubaji. Byl zájem oprávněný? Určitě ano, akce se zúčastnilo přes tisíc vystavovatelů, kteří předvedli více než 160 letadel. Představení té nejmodernější vzdušné techniky si nenechaly ujít desítky tisíc lidí.

Každý den přitahovala show tisíce lidí, počasí však neporučí ani v Dubaji. Blesky a prudký vítr uzavřely brány exhibice o den dříve. Zklamání bylo na straně návštěvníků i vystavujících. „Právě mi oznámili, že přehlídka byla zrušena kvůli dešťové vodě a problémům s elektrickým proudem uvnitř haly. A to jsme si na dnešek naplánovali hodně věcí,“ řekl zklamaně jeden z vystavujících.

Po show v Dubaji zůstaly zakázky za 200 miliard dolarů. O největší nákup se zasloužila společnost Emirates Airlines, která si objednala letouny Boeing a Airbus za téměř sto miliard dolarů. Objednala přes 150 nových Boeingů 777 a k tomu další várku superobřích Airbusů A 380 do své flotily. „Pro Boeing to byl veleúspěšný zahajovací den. Uzavřeli jsme kontrakty na 260 letadel za téměř 100 miliard dolarů podle katalogových cen,“ zdůraznil prezident a generální ředitel Boeingu Jim McNerney.

Statistiky show:

  • 60 tisíc návštěvníků
  • 1 000 vystavovatelů z 50 zemí světa
  • Zakázky za 206 miliard dolarů
Letecká show v Dubaji
Zdroj: ČT24/Dubaiairshow.aero

Na své si přišli američtí, evropští i asijští investoři. „Země na Blízkém východě byly vždy tradičním trhem pro Evropu a soutěžily s americkými prodejci o podíl na trhu,“ doplnil člen čínské společnosti letectví a kosmonautiky Zhang Wei.

Air Show v Dubaji se opakuje každé dva roky. Piloti a konstruktéři předvádějí své umění už od roku 1986. Od té doby se vypracovala na nejvýznamnější leteckou přehlídku na Blízkém východě.

Letecká show v Dubaji (zdroj: ČT24)