ČT loni hospodařila vyrovnaně, na provozu uspořila 86 milionů

Česká televize v loňském roce hospodařila vyrovnaně, náklady i výnosy činily 6,457 miliardy korun, uvedla mluvčí Karolína Blinková. Oproti plánovanému rozpočtu dosáhla úspor 86 milionů a obdržela také více peněz z poplatků. Generální ředitel Petr Dvořák dostane za loňský rok odměnu 2,42 milionu korun. Schválila to Rada České televize. Je to maximální roční odměna.

Příjem z televizních poplatků činil 5,66 miliardy korun, tedy o 15 milionů korun více, než předpokládal rozpočet schválený Radou České televize. Oproti rozpočtu dosáhla televize i úspor v mzdových, výrobních a provozních nákladech, které byly nižší o 86 milionů korun.

Hospodaření bylo jedním z důležitých kritérií, na základě kterých rada schválila přidělení bonusu Dvořákovi v plné výši, a to 2,42 milionu korun. Je to desetinásobek jeho měsíčního platu ve výši 242 tisíc korun, který má Dvořák od loňského roku. Dalším kritériem pro udělení bonusu je kvalita vysílání a programu a manažerské výsledky.

  • Hospodářské výsledky ČT, zejména vyrovnané hospodaření a dodržování plánovaného rozpočtu
  • Úroveň televizního vysílání ČT, zejména kvalita programové nabídky a posouzení vývoje celkového celoročního podílu ČT na diváckém trhu
  • Manažerské výsledky a plnění dalších povinností, zejména dodržování právních předpisů, Statutu a Kodexu ČT, komunikace s Radou ČT a plnění jejích usnesení, komunikace s veřejností, plnění strategických plánů a realizace projektových záměrů, kvalita manažerských rozhodnutí a kvalita kontrolních procesů a činností.

Loni dostal Dvořák roční bonus 2,3 milionu korun, což byla také maximální možná odměna s ohledem na desetinásobek platu. Dvořákovi se totiž loni zvýšil plat z 230 tisíc na 242 tisíc korun měsíčně.