Dluhy ani zima Dány netrápí, jsou nejšťastnější na světě

Kodaň - Dánové jsou nejzadluženější na světě, mají dlouhé zimy a dlouhé noci a dožívají se nižšího věku než někteří obyvatelé Středomoří. I tak jsou však už dlouho a podle několika po sobě následujících průzkumů nejšťastnějším národem na světě, jak uvedla agentura AFP.

Například imigranti v Dánsku na jedné straně obdivují dánské rovnostářství a na druhé straně kritizují jeho obyvatele, které je příliš snadné uspokojit. „Můžete se stát vysokým politikem nebo ředitelem, i když jste docela obyčejný člověk,“ říká Josephine Höghová z Filipín, která přišla do této skandinávské země před 40 lety.

Vůbec poprvé se Dánsko stalo nejšťastnější zemí v průzkumu Evropské unie v roce 1973. Ještě téhož roku obsadilo i první místo ve výroční zprávě OSN o štěstí ve světě, ačkoli se v té době obtížně dostávalo z nejhorší ekonomické krize od druhé světové války a jeho levicová vláda zavedla vysoce úsporná rozpočtová opatření.

Meik Wiking, ředitel dánského Institutu pro výzkum štěstí 

„Jednou z věcí, která činí Dány šťastnými, je sociální zabezpečení. Ztratíte-li zaměstnání, dostanete podporu, onemocníte-li, můžete jít do nemocnice a tak dále.“

Přestože se v Dánsku platí nejvíce daní ve světě, daňoví poplatníci mohou využívat velmi štědrého sociálního systému. Jde třeba o subvencované školky nebo podporu v nezaměstnanosti, která jim zaručuje 80 procent jejich mzdy po dobu dvou let, ztratí-li zaměstnání.

Málo korupce, důvěryhodní politici

Vysoká úroveň důvěry mezi lidmi se následně odráží v důvěru v politiky a nízkou míru korupce. To rovněž vysvětluje, proč jsou Dánové tak spokojeni, uvádí Wiking. V zemi je velký počet klubů a různých sdružení, kam může vstoupit každý, bez ohledu na to, do jaké společenské kategorie patří. V šachovém klubu může ředitel hrát s pokladní, aniž by se tomu někdo podivoval.

Dánsko
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Další důvody spokojenosti pramení i z historie země. Dánsko bylo evropskou velmocí v období mezi 13. a 17. stoletím. Nyní však jsou jeho malá rozloha a omezený vliv důsledkem nuceného odstupování území, kapitulací a prohraných bitev v následujících 400 letech. „V posledních dvou stoletích nic nezískali, jen ztráceli, a tak se naučili vážit si toho, co jim zbylo,“ vysvětluje Michael Booth, autor knihy Téměř dokonalí lidé.

Navíc Dánové se snaží nepřipouštět si pravdy, které je zraňují. „Zadluženost domácností je nejvyšší ve světě, ale Dány to nijak neznepokojuje,“ soudí Booth. Jen málo věcí tak s touto národností pohne. Dánové umějí odpouštět veřejným činitelům jejich přehmaty. Byl to případ premiéra Anderse Fogha Rasmussena, který je zavlekl do dvou krutých válek, v Afghánistánu a v Iráku. Zruinoval ekonomiku, přesto o něm není slyšet špatného slova, podotýká Booth.

Současně mají Dánové hodně volného času. Podle dánského výzkumného ústavu Rockwool Fonden je zde průměrná týdenní pracovní doba jen 33 hodin. Booth, původem z Velké Británie, nejprve reptal na daně, počasí a nesnáze těch, kdo mají ambice a úspěch. Avšak od té doby, co se stal otcem, si nedokáže představit, že by žil jinde. „Dánsko je nepochybně tou nejlepší zemí, když chcete mít děti. Tady se pro rodinu dělá všechno,“ zdůraznil.

Kodaň
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Erik Sumption

Obyvatelé těchto zemí jsou nejšťastnější na světě

  1. Dánsko
  2. Norsko
  3. Švýcarsko
  4. Nizozemsko
  5. Švédsko