Kamiony si za mýto nepřiplatí, rozhodlo ministerstvo dopravy

Praha – Automobiloví dopravci si můžou oddechnout, mýtné pro kamiony se od nového roku zdražovat nebude. Oznámilo to ministerstvo dopravy. To chce o případném navyšování cen s dopravci nadále jednat. Výběr mýtného se v říjnu meziročně zvýšil na 813 milionů korun, to je zatím nejvíc od zavedení systému.

Mýtné pro kamiony se nebude od příštího roku zdražovat. Ministerstvo dopravy ustoupilo dopravcům, podle kterých by zvýšení mýtných sazeb znamenalo porušení dohody uzavřené s exministrem dopravy Vítem Bártou. Původně chtěl úřad nejvíce zdražit sazby u vozidel s nejekologičtějšími motory, které měly stoupnout o 6,7 procenta. 

„S panem ministrem jsme se dohodli, že je potřeba daleko hlubší diskuse o tarifech i s ohledem na přicházející normu Euro 6,“ uvedl generální tajemník Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martin Špryňar. 

Dopravci v současné dohodě souhlasili se dvojím zdražováním sazeb v letech 2011 a 2012. Chtěli za to ale množstevní slevy na mýtném a příslib dále nezdražovat až do roku 2014. Ceny se měly zvyšovat pouze o inflaci. 

Stát vybírá elektronické mýto na zhruba 1 300 kilometrech převážně rychlostních komunikací. V systému je zaregistrováno 670 tisíc držitelů palubních jednotek. Mýtné platí od roku 2007 vozidla nad 12 tun a od roku 2010 také vozy nad 3,5 tuny, v roce 2011 přibyla zvýhodněná kategorie pro autobusy.