Horníci z OKD budou stávkovat, rozhodli v referendu

Ostrava - Odboráři OKD dostali od zaměstnanců v referendu svolení, že mohou stávkovat. Dnešního hlasování se zúčastnilo 60 procent horníků, z toho 90 procent souhlasí s protestem. Potřebná kritéria pro rozhodnutí byla splněna - v referendu musela hlasovat aspoň polovina pracovníků a souhlas musely vyslovit minimálně dvě třetiny z nich. „Vyjednávat už nemůžeme, počkáme si na nový návrh od vedení společnosti - pokud nepřijde, jdeme stávkovat,“ prohlásil předseda odborářů Jaromír Pytlík.

Zaměstnanci OKD hlasovali, zda jsou kvůli nové kolektivní smlouvě ochotni stávkovat. Aby mohly odbory začít připravovat stávku, musela v referendu hlasovat alespoň polovina z více než 12 000 zaměstnanců a minimálně dvě třetiny z hlasujících se vyslovit pro.

Horníci jsou nervózní, někteří nazlobení. „Musíme s tím něco provést, jinak nedostaneme ani korunu a půjdeme na dlažbu. Musíme bojovat. Nic jiného než stávku odsouhlasit nám nezbývalo,“ ozývá se od horníků.

Předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík

„Účast je vysoká a 90 procent je obrovské číslo. Překvapilo mě, že pro stávku je tolik zaměstnanců. V pondělí bude jednání odborů z celého OKD, budeme se radit na dalším postupu. Očekáváme, že vedení společnosti přijde s nějakým návrhem. Vyjednávat už nemůžeme, počkáme si na nový návrh - pokud nepřijde, jdeme stávkovat.“

Marek Síbrt, mluvčí OKD

„Věříme, že se nám při dalším jednání podaří dosáhnout dohody. Jsme připraveni bavit se o struktuře návrhu, který jsme minulý týden předložili. Návrh nicméně považujeme za velice vstřícný a je to maximum, co jsme mohli udělat. Více než 60 procent zaměstnanců však s naším návrhem nesouhlasí, tak se na něj budeme muset ještě podívat a eventuálně ho modifikovat.“

Krize OKD na Ostravsku
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Velký prostor pro vyjednávání není

Vedení OKD podle svého dnešního tvrzení velký manévrovací prostor nemá. Za současné situace na trhu s uhlím už vyšší plat horníkům slíbit nemůže. „Stávka by nás pochopitelně zasáhla v tom, že my potřebujeme plnit dodávky svým dlouhodobým a stabilním partnerům a potřebujeme jim dodávat uhlí v čas,“ doplnil Síbrt.

OKD patří do skupiny NWR, které se v poslední době nedaří. Letos zatím vykázala ztrátu přes 500 milionů eur. Firma už v důsledku úsporných opatření propustila 250 zaměstnanců z administrativy a o stovky snižuje počty pracovníků dodavatelských firem. Přestěhovala také své sídlo z Ostravy na Důl Darkov a chce uzavřít ztrátový Důl Paskov.

Stávkovou pohotovost vyhlásily odbory v OKD 15. října.