Den daňové svobody je letos o týden dříve než loni. Poděkovat můžeme růstu ekonomiky

Liberální institut na 22. května stanovil takzvaný den daňové svobody (zdroj: ČT24)

Na 22. května letos podle výpočtů Liberálního institutu připadá den daňové svobody. Pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana, tak přišel o týden dříve než loni. Do tohoto dne připadá příjem Čechů státu. Znamená to, že letos na stát pracovali 142 dní, což je nejméně od roku 2000, kdy institut údaje o dni daňové svobody začal zveřejňovat.

„Nepřeháněl bych to však s oslavami. Zaprvé je výrazný posun do jisté míry závislý na patové situaci ve sněmovně, kde nyní neexistuje motiv uplácet koaliční partnery financováním jejich oblíbených projektů. Zadruhé je největším faktorem posunu dne daňové svobody blíže k začátku roku výrazný růst produkce,“ uvedl ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Letošní den daňové svobody je v Česku o dva dny dříve, než je průměr zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), a dříve, než je průměr zemí eurozóny (20. června). Zároveň je na tom Česko nejlépe ze všech sousedních států.

Den daňové svobody v ČR
Zdroj: Liberální institut

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček uvedl, že Česko je sice o dva dny před průměrem OECD, „přesto však máme sedmé nejvyšší zdanění práce ze všech 35 zemí OECD. To je zapříčiněno vysokými odvody na sociální zabezpečení, které jsou po Francii druhé nejvyšší“.

„Přestože celkový daňový výběr roste, klesá poměr vybíraných daní vůči hrubému domácímu produktu. Vysoké tempo růstu HDP přitom způsobuje, že se zkrátila doba, kdy Češi pracují pro stát, na 142 dní v roce,“ podotkl Křeček.

Odvody zaměstnavatelů za zaměstnance
Zdroj: OVM
Průměrné daňové zatížení
Zdroj: OVM

Celosvětově nejlepšího výsledku dosáhlo letos Irsko, kde si letos připomněli den daňové svobody 7. dubna. Následovala Jižní Korea s 28. dubnem. V USA nastal den daňové svobody 15. května. Naopak nejpozději bude den daňové svobody ve Finsku (13. července) a ve Francii (23. července).

„Obecně si polepšila většina zemí vyspělého světa, zejména kvůli všeobecnému hospodářskému růstu,“ uvedl Pánek.

Dvě data pro den daňové svobody

Liberální institut při svém výpočtu vychází z kalkulací OECD. Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody (22. května) s vývojem v dalších zemích.

Podle výpočtů společnosti Deloitte, která využívá jiné metodiky, připadne den daňové svobody letos na 23. června. Daňoví poplatníci tak budou podle výpočtů Deloitte v letošním roce pracovat na odvod daní 174 dní, o jeden den více než loni. 

Vydáno pod