Daňová zátěž se po volbách nezvýší, shodují se tuzemští i zahraniční ekonomové

Praha/Londýn/New York – Ekonomové považují za nejpravděpodobnější vyústění povolebních jednání ve vládní koalici sociálních demokratů, lidovců a hnutí ANO. Taková formace přitom podle nich nepovede k zásadním změnám hospodářské politiky, a deficit veřejných financí tak zůstane pod třemi procenty HDP. Přímá či nepřímá účast ANO ve vládě prý zajistí i to, že se nezvýší daňová zátěž, právě naopak. Kandidáti na vládní spolupráci se totiž shodují v tom, že by rádi u vybraných druhů zboží snížili spodní sazbu DPH.

Na tom, že česká levice nebude mít s ohledem na výsledek sněmovních voleb dostatek sil ke zvýšení daňové zátěže, se shodují i zahraniční pozorovatelé. Mohlo by to podle nich prospět českým podnikům. Na druhou stranu si komentátoři všímají toho, že výsledek voleb není jednoznačný. Varují proto, že povolební nestabilita – zejména rozkol ve vedení sociální demokracie – by mohla investory odradit.

Pražská burza první den obchodování po sněmovních volbách výrazně zpevnila. Index PX si při nadprůměrné aktivitě investorů připsal 2,68 procenta na 1 017,29 bodu a je nejvýše od letošního března. Objem obchodů přesáhl 1,8 miliardy korun, což mnohonásobně převyšuje obvyklý průměr. Nejvíc posílily akcie ČEZ a Komerční banky.

Podle agentury Bloomberg může hodnota akcií českých firem po volbách stoupnout v důsledku neúspěchu, který potkal strany slibující vyšší zdanění podniků. Daně se sice mohou zvýšit, ale nikoli v takové míře, s jakou počítali sociální demokraté.

„Zaprvé zřejmě nedojde k nějakému zásadnímu uvolnění rozpočtové politiky, které by hrozilo v případě jasného vítězství levice. Babišovo hnutí ANO počítá naopak s tím, že rozpočtový deficit zůstane do tří procent HDP. Zadruhé nedojde na zrušení či zásadní redukci druhého pilíře penzijní reformy,“ domnívá se analytik ČSOB Jan Čermák.

Programové průniky stran potenciální koalice nejsou velké, ale existují, podotkl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Mohou zahrnovat kupříkladu zákon o státní službě a podporu zkrácených pracovních úvazků. V oblasti daní by se zřejmě všechny strany smířily s obnovením progrese u fyzických osob při zachování daní právnickým osobám a podnikatelům beze změny,“ předpokládá Sobíšek.

Jak se zdá, bude podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka vyjednávání o vládě zdlouhavé: „První překážkou je situace uvnitř ČSSD, druhou hledání kompromisu v rámci snad jediné prakticky myslitelné koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Průnik ekonomických programů těchto stran nedává příští vládě příliš prostoru ke změně hospodářské politiky.“

Patrně jedinou zásadní změnou by bylo podle Marka snížení dolní sazby DPH, případně zavedení nulové sazby na léky a knihy. „Účast ANO ve vládě či její podpora kabinetu by měla být pojistkou před zvyšováním daně z příjmů právnických osob nebo zvyšováním daňové zátěže práce,“ soudí Marek, který zároveň poznamenal, že všechny strany uvažované koalice se přihlásily k udržení rozpočtového deficitu pod třemi procenty HDP.

„Před pár týdny bychom si vsadili na to, že volební výsledek povede ke změnám, které zasáhnou podnikovou sféru. Hovořilo se například o ad hoc zdanění některých korporací, zpřísnění zákoníku práce, zajištění povinného prvního úvazku a tak podobně. To byly opravdu věci, které by mohly mít významné dopady do fungování ekonomiky. Já si myslím, že většina těchto věcí nyní padá pod stůl nebo bude zavedena ve velmi omezené míře,“ řekl v rozhovoru pro Studio ČT24 ekonom Luděk Niedermayer.

„Pokud by závazek nezvyšovat deficit byl brán vážně, znamenalo by to každé snížení daní vyvážit růstem jiných daní nebo škrty ve výdajích a zde se může shoda uvnitř vládní koalice hledat obtížně,“ upozornil hlavní ekonom Patria Finance.

Analytička Raiffeisenbank Helena Horská předpověděla, že „trh dá politikům nějaký čas na hájení, ale trpělivost bude postupně klesat“. Nebudou-li jednání podle Horské vést k potřebnému cíli, tedy stabilní vládě, projeví se to na hodnocení koruny a dluhopisů.

Server časopisu Businessweek si nicméně všímá faktu, že navzdory politické nestabilitě se hospodářský výkon České republiky za posledních deset let zdvojnásobil a investoři neklidné politické poměry vcelku ignorovali.