Vodafone chystá obří obchod, akvizice změní český internet

Zemětřesení na poli českého internetu chystá společnost Vodafone. Ta plánuje podle deníku Financial Times pořídit od společnosti Liberty Global internetové služby pod značkou UPC. V transakci by mělo být zahrnuto více evropských poboček. Informaci o prodeji UPC Vodafonu potvrdil Hospodářským novinám český zdroj blízký jedné ze společností.

Trh s internetem pro domácnosti možná v Česku čeká výrazná proměna. Společnost UPC, která v Česku poskytuje internet více než 600 tisícům Čechů, podle informací deníku Financial Times přejde pod britského telekomunikátora Vodafone.

Nákup vybraných evropských poboček americké firmy Liberty Global by měl být uzavřen už za dva týdny, píší středeční Hospodářské noviny.

Vznikne největší telekomunikační společnost v Evropě

Deník Financial Times odhaduje cenu transakce na 16,5 miliardy eur, tedy v přepočtu 412 miliard korun, a kromě Česka by se měla dotknout také Německa, Rumunska a Maďarska. Spojením Vodafonu a UPC tak vznikne největší telekomunikační společnost v Evropě, která zastíní i dosud největší Deutsche Telekom.

Posílení britské společnosti na německém trhu je ostatně i jeden z důvodů transakce. Proto je možné, že se německý telekomunikační gigant obrátí na Evropskou komisi, která může chystanou transakci ještě ovlivnit.

„Vodafonu může třeba uložit, že některé z evropských poboček UPC nebude moci odkoupit. Spojení obou firem v Česku by se to podle mě ale dotknout nemělo. Vodafone tu zatím pevný internet ani televizní služby neposkytuje,“ řekl Hospodářským novinám hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Český Vodafone dohání zpoždění za T-Mobilem a O2

V Česku byl Vodafone dosud jediným ze tří operátorů, který „neuměl“ zákazníkům nabídnout pevné internetové připojení, respektive nabízel pod tímto názvem jen mobilní LTE připojení se speciálním modemem. Služby UPC ho nyní mohou dostat „do kabelu“. Tuzemskému trhu s pevným internetem dosud dominovala O2, která část z 1,2 milionu přípojek pronajímá konkurenčnímu T-Mobilu. Kabelové připojení od UPC je přitom rychlejší než telefonní linky O2, avšak síť je dostupná pouze ve větších městech.

„Tlak na vylepšování takových nabídek by se pak nejspíš podstatně zvýšil,“ uvedl pro Hospodářské noviny telekomunikační odborník a bývalý náměstek ministra průmyslu pro digitalizaci Marek Ondroušek.

Společnost Vodafone i Liberty Global, která UPC vlastní, obchodují akcie na burzách. Tržní hodnota telekomunikační společnosti aktuálně přesahuje 78 miliard dolarů. Liberty Global si investoři nyní cení téměř na 25 miliard.