Čas na odevzdání daňových přiznání se krátí. Poslední termín je 3. dubna

Byznys ČT24 o daních (zdroj: ČT24)

Daňové přiznání je třeba letos odevzdat do 3. dubna, v případě využití služeb daňového poradce pak do 2. června. Podle vyjádření finančních úřadů je v průměru zatím u fyzických  osob odevzdáno kolem 40 procent přiznání z celkově očekávaného počtu.

Letos si na daních polepší ti, kteří mají vícečetné rodiny, protože se zvedaly odpočitatelné položky na druhé a třetí dítě. Zároveň ušetří ti, kteří jsou ochotní spořit na penzi, protože se zvyšovaly odpočitatelné položky jak na životní pojištění, tak na penzijní připojištění, uvedla v pořadu Byznys ČT24 prezidentka Komory daňových poradců Petra Pospíšilová. 

Procento dosud odevzdaných přiznání ji nepřekvapuje, je podobné jako v posledních letech. „Je to běžný trend odkládat to na poslední chvíli,“ uvedla. Vše se podle ní dá stále stihnout, protože existuje více cest, jak daňové přiznání podat. 

Formulář lze na úřad zaslat poštou, donést osobně nebo podat přes internet. Na internetových stránkách Finanční správy je možné formulář vyplnit včetně kontroly správnosti propočtu a zaslat ho finančnímu úřadu elektronicky buď prostřednictvím daňového portálu, nebo datové schránky.

Důležité termíny pro daně
Zdroj: ČT24
Sankce za prodlení
Zdroj: ČT24

Pospíšilová doplnila, že sankce se u fyzických osob pohybují v řádech tisíců nebo desetitisíců korun. U právnických osob pak mohou dosáhnout desítek milionů i větších částek. „Zvláště když se zahrne úrok z prodlení. Pak to může narůstat velmi rychle,“ upozornila prezidentka Komory daňových poradců.

Loni Finanční správa zaevidovala za rok 2016 zhruba 2,6 milionu daňových přiznání k daním z příjmů. Z toho 2,2 milionu od fyzických osob a 400 tisíc od firem.

Finanční správa upozornila, že pokud má daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnou datovou schránku nebo má zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, je povinen podat daňové přiznání pouze elektronicky. A to buď prostřednictvím aplikace Elektronická podání pro Finanční správu, nebo přes datovou schránku. Za nedodržení povinné elektronické formy hrozí pokuta 2000 korun.

Poplatníci, kteří si zvolí osobní odevzdání na finančním úřadě či územním pracovišti, mohou využít rozšířené úřední hodiny. Letos budou od 26. března do 29. března otevřeny podatelny všech finančních úřadů a územních pracovišť od 8 do 17 hodin. Poslední den, 3. dubna, od 8 do 18. Pracovníci Finanční správy i letos vyjedou do vybraných obcí.