OBRAZEM: 65. autosalon ve Frankfurtu se rozjíždí

Frankfurt nad Mohanem – Pro novináře se dnes otevřel 65. ročník autosalonu v německém Frankfurtu. Celkem 1 091 vystavovatelů z celého světa během něj představí 159 premiér. Dvě z nich už patřily i mladoboleslavské automobilce Škoda Auto. První z nich Rapid Spaceback představil její mateřský koncern Volkswagen už v pondělí. Škodovka následně ve Frankfurtu ukázala i modernizovaný model Yeti. Veřejnost se na autosalon může podívat od čtvrtka.

Podle Michala Štengla, zástupce šéfredaktora Auto 7, představuje frankfurtský autosalon prestižní akci zejména pro domácí německé výrobce. Například značky Mercedes a Audi si na autosalonu pro sebe vyhradily dokonce vlastní pavilony.

Budou automobilky propouštět?

„V automobilovém průmyslu máme dva světy. Na jedné straně Evropa - to je katastrofa - a na straně druhé je zbytek světa. Tam vypadá situace mnohem lépe,“ říká analytik Centra pro výzkum automobilového průmyslu z univerzity v Duisberg-Essenu Ferdinand Dudenhoeffer. Dokládá tak zpomalující trend evropského automobilového trhu.

Ovšem oživení evropského automobilového trhu bude pravděpodobně pomalé a evropské automobilky budou muset uzavřít další továrny a zrušit další pracovní místa. Na autosalonu to potvrdili i vedoucí představitelé automobilek. 

Škoda Rapid Spaceback

S novou karosářskou verzí rapidu míří Škoda do nabitého segmentu kompaktních hatchbacků, kde chce oslovit především mladší zákazníky a rodiny s dětmi. Konkurovat by tak mohl například vozům Hyundai i30, Kia C'eed, Opel Astra, Peugeot 308 nebo Mazda 3.

„Dnes je trend takový, že si automobilky nesmějí dovolit nemít v určitém segmentu svůj model. To znamená, že většina velkých automobilek se snaží nabídnout všechno. Je to vidět například v segmentu SUV neboli sportovně-užitkových vozů. Svou tvář si drží jen sportovní značky, jako je Ferrari nebo Lamborghini, ale i ony se postupně snaží dostat do segmentů, které jsou pro zákazníky zajímavé,“ řekl v rozhovoru pro Studio 6 zástupce šéfredaktora Auto 7 Michal Štengl.

„Nový Rapid Spaceback je milníkem v historii naší značky – jako náš první hatchback mezi kompakty nám otvírá dveře do nejsilnějšího tržního segmentu v Evropě,“ uvedl předseda představenstva Winfried Vahland.

Nová karosářská verze je proti klasické verzi o 18 centimetrů kratší. V Evropě se bude nabízet se čtyřmi benzinovými a dvěma naftovými motory s výkony od 55 do 90 kilowattů.

Cena nového rapidu bude na českém trhu začínat na stejné úrovni jako u klasického rapidu. Zaváděcí model Fresh bude při leasingovém financování stát 269 900 korun a základní verze Active 292 900 korun. Škoda už začala na Spaceback přijímat objednávky, prodávat ho začne 10. října. V říjnu začne také prodej v dalších evropských zemích.

Ve Frankfurtu Škoda také poprvé ukázala modernizovaný model Yeti. Na trh by měl přijít koncem letošního roku, a to ve dvou verzích – městské a pro lehký terén.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI Z FRANKFURTSKÉHO AUTOSALONU:

  • Porsche 918 Spyder zrychlí z nuly na 300 km/h za 22 vteřin

Německá automobilka Porsche představila finální podobu svého supersportovního hybridního vozu 918 Spyder. Ten zrychlí z nuly na 300 km/h za 22 vteřin, a přitom má mít průměrnou spotřebu mezi 3 až 3,4 litru paliva na 100 km.

Porsche 918 Spyder pohání vidlicový osmiválec o objemu 4,6 litru, který má spolu s elektromotory maximální kombinovaný výkon 887 koní. Z nuly na 100 km/h zrychlí za 2,8 vteřiny a maximální rychlost by se měla pohybovat kolem 345 km/h.

  • Elektromobil od Volkswagenu ujede na jedno nabití až 160 km

Automobilka Volkswagen předvedla elektrickou verzi svého nejmenšího modelu up!. Může se pochlubit dojezdem 160 kilometrů na jedno nabití, výkonem 82 koní a maximální rychlostí 130 km/h. Podobné parametry by mohla mít i Škoda Citigo, která se spolu s up! vyrábí v Bratislavě. Česká značka ale se sériovým elektromobilem počítá nejdřív za rok.

Automobilka ve Frankfurtu prezentovala i studii kompaktního velkoprostorového MPV na bázi modelu Golf pod označením Sportsvan, která by měla v polovině příštího roku doplnit modelovou řadu golfu. Vůz nabídne variabilní interiér s posuvnými zadními sedadly a zavazadlovým prostorem o objemu až 1 500 litrů.

  • Velká terénní škodovka bude na trhu nejdřív v roce 2016

První studie už má automobilka k dispozici, ale finální rozhodnutí o uvedení vozu do výroby zatím nepadlo. Podle neoficiálních informací by se však koncept velkého SUV mohl objevit už příští rok na jaře na ženevském autosalonu. Rozhodnuto zatím není ani o nástupci velkoprostorového modelu Roomster.