Ekonom Kovanda: Do rozpočtu vstupují politické motivy

Praha – Podle ekonoma VŠE Lukáše Kovandy vstupují do návrhu rozpočtu politické motivy. "Jan Fischer by zřejmě nebyl tam, kde je, pakliže by s tím nesouhlasil Hrad, potažmo Miloš Zeman," řekl ve studiu ČT24 Kovanda. Správce státní kasy Jan Fischer navrhl rozpočet s deficitem 110 miliard korun. Ministr financí v demisi upozornil, že bude brát v potaz i ostatní návrhy ministrů, musí však mít prorůstový charakter. Velkou část výdajů tvoří důchody, příští rok to má být rekordních 392,5 miliardy - i přesto porostou jen minimálně.

Cílem je alespoň mírně prorůstový rozpočet

„Naším cílem je nepodvazovat ekonomický růst v této zemi. Chceme, aby rozpočet byl přinejmenším mírně prorůstový. Víme, že za daných podmínek nemůžeme udělat velmi prorůstový rozpočet, protože by to způsobilo obrovské zvýšení deficitu. Na to nemáme politický mandát a máme závazky vůči Evropské unii,“ řekl na brífinku po jednání vlády premiér v demisi Jiří Rusnok. 

„Ve věci aktuálního rozpočtu vstupují do hry politické motivy. Jan Fischer by zřejmě nebyl tam, kde je, pakliže by s tím nesouhlasil Hrad, potažmo Miloš Zeman. Prezident se potřeboval odlišit od přechozí, velmi neoblíbené Nečasovy a Kalouskovy vlády, takže bych se velmi divil, kdyby ten rozpočet byl stejný jako ten předchozí. Změna není tak velká, jak eventuálně mohla i být,“ říká Lukáš Kovanda, ekonom VŠE.

„Pokud bude příští vláda ČSSD, budeme se snažit, aby na tom školství nebylo hůře než dneska, aby byl vyřešen příspěvek na státní pojištěnce a fungovala sféra státních zaměstnanců. Zásadní rozpočet, který bude odrážet priority a program sociální demokracie, bude na rok 2015. Tam bude dostatek času na to, aby se operace na příjmové straně a programové priority mohly promítnout do rozpočtu,“ tvrdí stínový ministr financí Jan Mládek.

Rozpočet by měl být schválen ještě v září.

  • Příjmy státního rozpočtu v roce 2012 zdroj: ČT24
  • Výdaje státního rozpočtu v roce 2012 zdroj: ČT24

Peníze z rozpočtu pro návrhy s budoucností

„Jsem připraven podpořit návrhy, které mají prorůstovou povahu,“ podotkl Fischer. Ministr zmínil například program Zelená úsporám, vědu a výzkum či technologickou agenturu. Je připraven jednat i o dopravní infrastruktuře. Víc peněz žádají resorty doprava, průmysl a obchod i školství. Fischer nicméně upozornil, že rozpočet je ovlivněn ekonomickým vývojem a mandatorními výdaji, a prostoru pro velké změny příliš není.

Jan Macháček, komentátor Respektu

„Navýšení deficitu o pět miliard není vůbec problém, vzhledem k celkové velikosti rozpočtu a HDP je to maličkost. Pokud se deficit zvýšil o pět miliard, tak to ale není nic, co by mohlo nastartovat ekonomický růst. Vláda může o růstu mluvit především v rovině verbální, případně vymýšlet plány pro vládu budoucí, které jí pak předá.“

Ilustrační strukturu rozpočtu naleznete ZDE

Kolik z rozpočtu půjde důchodcům?

Zdaleka nejvíc, rekordních 392,5 miliardy, hodlá stát příští rok vyplatit důchodcům – i kvůli tomu bude vysoký schodek na důchodovém účtu (58 miliard korun). I když vláda vydá na důchody téměř třetinu všech státních výdajů, penze příští rok porostou jen mírně. Příští rok stát na důchodech přidá zhruba 65 korun.

„Valorizujeme důchody, počítá se tam jedna třetina růstu mezd a jedna třetina růstu cen, čili to není to plné valorizační schéma, jak jsme donedávna byli zvyklí,“ doplňuje Fischer. Zatímco letos vláda na důchody vydá o 51 miliard víc, než vybere, příští rok se deficit na důchodovém účtu zvýší na 58 miliard.

Důchodci moc spokojeni nejsou - přídavek je spíš symbolický

„To mám na jednu vstupenku do minikina, když půjdu na důchodce, nebo jak budeme s holkama dělat mejdan, tak to mám na jeden nanukovej dort a jedno kafe,“ říká důchodkyně Vlasta Cigánková.

Důchodové reformy (zdroj: ČT24)