Ratingové agentury pochválily Rusko a tamní akcie vyletěly na rekordní úroveň

Ruské akcie a dluhopisy v pondělí vystoupily na nové rekordy. Reagovaly tak na dlouho očekávané zlepšení hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska, k němuž přistoupila ratingová společnost S&P Global Ratings. Hlavní rating země zvýšila v pátek zpět ze spekulativního do investičního pásma. Ke zvýšení ratingu přitom firma přistoupila poprvé od roku 2006.

Akciový index MOEX během dne vystoupil na rekordních 2376,96 bodu, od začátku roku tak měl k dobru 12,7 procenta. Později část zisků smazal a přidával proti předchozímu závěru méně než jedno procento. Výnosy ruských státních dluhopisů se splatností v březnu 2033 se snížily na rekordní minimum 7,27 procenta. Výnosy desetiletých státních dluhopisů klesly na 6,97 procenta, nejníže od května 2013.

Ruské úřady považují rating za ukazatel pohledu Západu na politiku Ruska před prezidentskými volbami, které se uskuteční 18. března a ve kterých by měla zvítězit dosavadní hlava státu Vladimir Putin. V minulosti označovaly úřady snižování ratingu za politicky motivované. Analytici se domnívají, že zvýšení ratingu by mohlo do země přilákat nový kapitál.

Moody's drží Rusko ještě ve spekulativním pásmu

S&P je nyní po agentuře Fitch druhou agenturou, u které má Rusko známku v investičním pásmu. Dva investiční ratingy jsou pro většinu velkých fondů hlavní podmínkou k tomu, aby mohly investovat do ruských dluhopisů. U třetí velké agentury Moody's má Rusko známku stále ve spekulativním pásmu, v lednu však tato agentura zvýšila výhled ratingu Ruska ze stabilního na pozitivní.

  • S&P dává BBB-
  • Fitch dává BBB-
  • Moody's dává Ba1, což odpovídá BB+ a je jeden stupeň pod BBB-
  • Pro srovnání: Česko má od S&P AA-, od Fitch má o stupeň horší A+ a od Moody's A1. Tuzemský rating se tak nachází pět až šest stupňů nad Ruskem.
  • Zdroj: ČTK/ČNB

Agentura S&P současně s ratingem změnila jeho výhled z pozitivního na stabilní. Uvedla, že očekává po volbách „širokou politickou kontinuitu a makroekonomickou stabilitu“. Pochválila i politickou odpověď Ruska na nižší ceny komodit a mezinárodní sankce a upozornila zvláště na nízké zadlužení vlády a měnovou politiku centrální banky.

V letošním roce očekává agentura růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,8 procenta a pokračování v procesu zotavování ekonomiky až do roku 2021.