Argentinu dohání státní bankrot, věřitelům nechce splatit dluh

Buenos Aires - Argentina se znovu snaží dohodnout se svými věřiteli. Reaguje tak na páteční verdikt amerického odvolacího soudu, jenž zemi nařídil, aby zaplatila skoro 1,5 miliardy dolarů věřitelům, kteří po státním krachu před deseti lety nepřistoupili na restrukturalizaci dluhopisů - tedy výměnu za nové s nižší hodnotou. Argentina zatím dluhy platit nehodlá. Místo toho nabízí věřitelům novou dohodu.

Argentina to s věřiteli nevzdává, nabízí výměnu dluhopisů

Argentina vyjednává a vyčkává. Odvolací soud datum splacení dluhopisů neurčil. Čeká ještě na to, jak se ke kauze postaví Nejvyšší soud Spojených států. Tomu může projednávání trvat i několik měsíců, během nichž chce Argentina znovu přemlouvat zbývající věřitele. 

„Navrhneme zbývajícím 7 procentům věřitelů, aby se pomocí speciálního zákona připojili k výměně argentinských dluhopisů. Chceme tak jasně demonstrovat, že Argentina je připravena postavit se ke svým historickým závazkům čelem. Toto je však jediná možná cesta,“ prohlásila prezidentka Cristina Fernandezová. 

Argentina v problémech (zdroj: ČT24)

Argentina tvrdí, že pokud by teď původní dluhopisy vyplatila, znevýhodnila by jak sebe, tak ostatní věřitele, kteří jí v minulosti odpustili skoro 85 procent dluhů. Navíc by vznikl mezinárodní precedens, který by do budoucna zemím v problémech zavřel cestu k oddlužení pomocí bankrotu.

„Je to případ od případu, záleží na chování státu. Třeba Paraguay z toho vyšla dobře. Argentina je ovšem nezodpovědná, populistická, falšuje statistiky, takže tady žádná pravidla restrukturalizace nepomohou,“ myslí si ekonom a člen NERV Pavel Kohout.

Část věřitelů se zasazuje o zabavení argentinského majetku

Argentina vyhlásila státní bankrot na začátku roku 2002, když nedokázala řádně proplatit dluhopisy zhruba za 100 miliard dolarů. V letech 2005 a 2010 se pak dokázala dohodnout s 93 procenty věřitelů na jejich restrukturalizaci.

Ostatní se rozhodli vysoudit veškeré vložené peníze plus úroky. Už několikrát přitom docílili v zahraničí s pomocí soudních příkazů zabavení argentinského majetku - například i cvičné námořní fregaty Libertad u břehů Ghany.

Hospodářská situace Argentiny není podle analytika společnosti X-Trade Brokers vůbec dobrá. „Situace se v zemi dál vyvíjí. Je to teď taková noční můra. Země nemá přístup na mezinárodní trhy. Tamní vláda není ochotna šetřit, peníze si proto musí tisknout. To znamená velkou inflaci a ožebračování chudých a střední třídy. Argentina ale nemá na to, aby si žila na vysoké noze jako dříve,“ poznamenal Jaroslav Brychta.