Povinné ručení podraží až o desetinu, říká šéf ČPP pojišťovny

Praha - Ceny povinného ručení v příštím roce stoupnou. Řekl to generální ředitel České podnikatelské pojišťovny (ČPP), podle něhož by měly sazby narůst zhruba o 10 procent. Důvodem je mimo jiné zvýšení nákladů pojišťoven na odškodnění následků po nehodách. Povinné ručení poskytuje v tuzemsku celkem 14 pojišťoven.

Pojišťovny budou od příštího roku odvádět nejméně tři procenta z vybraného povinného ručení od motoristů na financování hasičů. Příslušnou novelu zákona schválili senátoři v květnu. Hasiči by díky ní mohli dostat ročně zhruba 600 milionů korun.

Podle Besperáta bude za budoucím zvyšováním cen povinného ručení stát vedle odvodu peněz na financování hasičů také nový občanský zákoník, který pojišťovnám zvýší náklady na odškodnění zdravotních následků z dopravních nehod. Nahoru podle něj půjdou i ceny v havarijním pojištění.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Velké pojišťovny po několika letech zlevňování povinného ručení zvedly letos sazby pojistek v průměru o tři procenta.

  • ČPP je společně s Kooperativou a Pojišťovnou České spořitelny součástí Vienna Insurance Group (VIG), předního rakouského pojišťovacího koncernu v zemích střední a východní Evropy. Akcie VIG se od února 2008 obchodují na pražské burze. ČPP je na tuzemském trhu s podílem 5,2 procenta šestá největší. V pololetí 2013 vybrala na pojistném přes tři miliardy korun.