Maďarsko splatí úvěry MMF v předstihu, slíbil Orbán

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes oznámil, že jeho země splatí půjčky od Mezinárodního měnového fondu v předstihu, a to již během tohoto léta. Budapešť vyrovná finanční závazky vůči MMF o několik měsíců dřív, než se plánovalo.

„Včera (v pátek) jsem ministrovi financí řekl, že MMF zaplatíme celou částku před termínem letos v létě,“ prohlásil Orbán na konferenci pořádané v rumunském městě Baile Tusnad. Jeho projev, který tam pronesl, vysílala maďarská televize HirTV.

Většina ze zhruba 2,1 miliardy eur (54,4 miliardy korun), které má ještě Maďarsko měnovému fondu uhradit, je splatná letos. Zbytek pak v roce následujícím.

Maďarská vláda v minulosti zavedla množství kontroverzních ekonomických opatření, včetně zestátnění peněz ze soukromých penzijních fondů nebo dočasné daně pro banky a další velké podniky. Kvůli její neortodoxní politice loni ztroskotala jednání s MMF o úvěrovém programu. 

Ve čtvrtém čtvrtletí se maďarská ekonomika propadla o 2,7 procenta, nejvýrazněji od konce roku 2009. Za celý loňský rok klesla o 1,7 procenta. Maďarsko si loni vedlo nejhůře v regionu střední Evropy a vykázalo ještě horší výkon než česká ekonomika. 

Maďarsko podepsalo s MMF dohodu o poskytnutí záložního úvěru koncem roku 2008, tedy v době vrcholu globální finanční krize, která znemožnila Maďarsku přístup na dluhové trhy. Země dluží MMF zhruba 2,8 miliardy eur (72,8 miliardy Kč). Poslední splátku má země vyrovnat v červnu 2014.