Ministr odvolal šéfa CzechInvestu Kučeru. Agenturu podle něj destabilizoval

Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO) v úterý odvolal z funkce generálního ředitele agentury CzechInvest Karla Kučeru. Vedením agentury pověřil ředitele Divize vnitřních služeb CzechInvestu Jana Urbana. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě.

 „Svými rozhodnutími v posledních dnech, o kterých jsem navíc nebyl vůbec informován, destabilizoval chod agentury,“ uvedl Hüner k jeho odvolání. Kučera byl v čele agentury od října 2014, kdy ho do funkce jmenoval tehdejší ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). 

Podle informací serveru iDNES.cz Hünera nadzvedlo, že Kučera v pondělí odvolal ředitele divize malých a středních podniků a regionů Vojtěcha Rajtra, který v agentuře pracoval 12 let. Za Rajtra se následně postavili zaměstnanci agentury. Zhruba 80 zaměstnanců, tedy více než polovina pracovníků CzechInvestu, podepsalo petici, kde proti jeho odvolání protestují. 

Kučera se k důvodům odchodu nevyjádřil, na Twitteru ale poděkoval zaměstnancům agentury. „Nebyla to jen práce, bylo to poslání. Jsem rád že jsem pomohl své zemi a že se nám společně povedlo dotáhnout hitech projekty jako BMW, Siemens, GE Aviation, Valeo, nastartovat ESABIC….,“ napsal. Díky všem na CI i mimo, kteří jste to podporovali, dodal.

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je státní příspěvková organizace podřízená ministerstvu průmyslu a obchodu. Vznikla v listopadu 1992. Do České republiky dojednává tuzemské a zahraniční investice z oblasti výroby, strategických služeb a technologických center. Podporuje malé, střední a začínající inovativní podnikatele, podnikatelskou infrastrukturu a inovace. Výše dojednaných investic za dobu její existence se blíží 1 bilionu korun, uvádí na svých stránkách.

V zahraničí CzechInvest propaguje Českou republiku jako vhodnou lokalitu pro umisťování investic. Je výhradní organizací, která nadřízeným orgánům předkládá žádosti o investiční pobídky. Podporuje české firmy, které mají zájem zapojit se do dodavatelských řetězců nadnárodních společností.

Devadesátka ČT24: Čína jako významný ekonomický partner (zdroj: ČT24)