Dva ze tří vězňů pracují

Praha - Vězňů, kteří pracují, neustále přibývá. Ještě před pěti lety vydělával každý druhý, teď už dva ze tří. Ze mzdy splácejí dluhy a současně také přispívají na pobyt v káznici. Stát tím pádem ušetří.

Například ve Věznici Jiřice je zhruba 600 odsouzených. A více než polovina z nich pracuje. „Odsouzený si může vydělat v průměru zhruba 4 500 korun hrubého,“ říká mluvčí Věznice Jiřice Hana Prokopová. 

Z výdělku musí vězni zaplatit pobyt v káznici

Zhruba třetinu mzdy zaplatí vězni za pobyt. Tato suma se však smí maximálně vyšplhat na 1 500 korun měsíčně. Denní náklady na jednoho vězně jsou přitom 916 korun. Do práce se navíc nemohou přihlásit úplně všichni. „Musíme zohledňovat převážně bezpečnostní hledisko a kvalifikaci odsouzeného plus zdravotní hledisko,“ dodává Prokopová. 

Roste ale i zájem podniků o odsouzené. Nejde ale jen o levnou pracovní sílu, řadě firem totiž chybí kvalifikovaní lidé. Třeba ve firmě Bilsing Automation pracuje z celkového počtu zhruba 200 zaměstnanců 36 vězňů. „Nám nejde ani tak o úsporu na platech, ale o obsazení pozic, protože pracujeme ve třech směnách. A chceme těm lidem zase pomoci do života,“ vysvětluje ředitel závodu Uwe Mühlberg. 

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Zatímco teď pracuje v Česku téměř 70 procent odsouzených (z celkových 16 300 odsouzených lidí za mřížemi), před čtyřmi lety to bylo necelých 60 procent. Velké procento odsouzených se podílí i na samotném chodu věznic. Jde například o kuchaře, skladníky, údržbáře nebo holiče.