Americký Kongres schválil návrh na podporu realitního trhu

Washington - Kongres v USA dnes schválil návrh na podporu skomírajícího trhu bydlení. Opatření spočívá především v masivní finanční podpoře polostátních hypotečních agentur Freddie Mac a Fannie Mae a ve vytvoření nového regulačního orgánu, který bude na činnost těchto agentur dohlížet.

V rámci opatření bude zřízen i zcela nový fond, jehož smyslem je pomoci lidem, kteří se dostali do problémů při splácení hypotéky. Ve fondu bude z počátku 300 miliard dolarů, v přepočtu asi 4,5 bilionu Kč.

Realitní trh v USA prochází největším útlumem od velké hospodářské krize 30. let minulého století. S ohledem na tuto skutečnost a vzhledem k tomu, že se v USA blíží volby, Kongres návrh schválil velmi rychle. Bílý dům již sdělil, že prezident George Bush návrh podepíše.

Návrh už ve středu schválila sněmovna reprezentantů a se souhlasem druhé komory se víceméně počítalo. V návrhu se počítá rovněž s daňovými úlevami, které mají podpořit zájem o nákup domů.

Nově vznikne i první celostátní systém přidělování licencí realitním makléřům a pracovníkům úvěrových institucí. Počítá se také s finanční podporou čtyř miliard dolarů oblastem, které jsou krizí na hypotečním trhu postiženy nejvíce.