Soud doporučil používat zajišťovací příkazy jen jako krajní možnost. Finanční správa dál hájí svůj postup

Události: Prohra Finanční správy s firmou FAU (zdroj: ČT24)

Zajišťovací příkazy lze využívat jen jako nejzazší řešení. Tak odůvodnil Nejvyšší správní soud své rozhodnutí ve sporu Finanční správy (FS) a firmy FAU. Ta zkrachovala poté, co po ní úředníci vymáhali DPH za jeden obchod hned dvakrát. Krajský soud v Ostravě to posléze označil za nezákonné. Úřad proti rozhodnutí podal kasační stížnost, ve čtvrtek je však Nejvyšší správní soud zamítl. FS zváží další kroky, až dostane odůvodnění rozsudku.

Spor Finanční správy a firmy FAU spadá podle náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové ještě do doby, než správa přijala novou metodiku. Přiznává ale, že se orgán bude muset přizpůsobit.

„Ten postup Finanční správy  je, a to bych ráda zdůraznila, legální. To znamená, že je v souladu s právní úpravou. Samozřejmě tak, jak se vyvíjí praxe soudní, tak se jí musí přizpůsobit správní praxe Finanční správy,“ uvedla Schillerová. 

Předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš považuje společnost FAU za nedůvěryhodnou. „Jsem o tom přesvědčen, že ti lidi podvádějí, že nás okradli o velké daně. Názor nezměním.“

  • Zajišťovací příkaz je jedním z institutů finanční správy proti potenciálním neplatičům daní.
  • Úředníci mohou předpokládanou daň vybrat dopředu, a zadržet tak peníze nebo majetek, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu. 
  • Správce daně však musí mít podle daňového řádu vážné a důvodné pochybnosti o tom, že by tato daňová povinnost bez použití zajištění byla po vyměření uhrazena.
  • Zdroj: ČTK

Mluvčí Finanční správy Gabriela Štěpanyová pak pro agenturu ČTK poukázala na to, že krajský soud se nezabýval meritem věci, tedy zda se FAU účastnila daňového podvodu, či nikoliv.

Podle Štěpanyové se krajský soud tehdy ve svém rozhodnutí neztotožnil s postupem Finanční správy pouze z důvodu souběhu doměření daně a současně vydaných ručitelských výzev, ačkoliv zákonná úprava mezi těmito nástroji neumožňuje Finanční správě možnost volby.

Spor Finanční správy a firmy FAU (zdroj: ČT24)

„Bylo proto nezbytné, aby se k danému případu vyjádřil Nejvyšší správní soud a správní praxi v obdobných případech souběhu upravil,“ uvedla mluvčí. „Až nám bude rozsudek NSS doručen, podrobíme ho důkladné analýze a zvážíme další kroky,“ dodala.

Role Andreje Babiše?

Zmínka o likvidaci FAU zazněla na nahrávce zveřejněné v srpnu na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman a podle některých politiků vyvolává dojem, že finanční správa jednala v zájmu Babiše.

Obchodník s pohonnými hmotami FAU totiž vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert, který Babišovi patřil. Babiš holding později převedl do svěřenských fondů. Už dříve popřel, že by v době působení ve funkci ministra financí zneužíval nebo úkoloval finanční a celní správu.

Paralelně dostal soud na stůl ještě kasační stížnost Generálního ředitelství cel, která také neuspěla u Krajského soudu v Brně. V této věci zřejmě NSS ještě nerozhodl.