Křetínský se pustil také na odpadový byznys

Praha - Rakouská společnost Energie AG prodá odpadové firmy AVE v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajině a v Moldavsku společnosti EP Industries. Tu ovládá podnikatel Daniel Křetínský. Hodnota transakce zatím nebyla zveřejněna, firmy dnes podepsaly kupní smlouvu.

V minulosti se přitom o společnost AVE CZ, která patří k největším tuzemským firmám v oblasti odpadového hospodářství a sanací, zajímala i investiční skupina Penta a skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. AVE CEE, která zahrnuje pobočky rakouského koncernu v zemích střední a východní Evropy, loni vykázala provozní zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) 28,24 milionu eur (725,2 milionu korun), přičemž její tržby dosáhly 189,67 milionu eur.

Vizitky jednotlivých firem

AVE CZ odpadové hospodářství je v rukou rakouské společnosti AVE Energie AG Oberösterreich Umwelt, která má vedle Rakouska a dalších zmíněných zemí pobočku ještě v Itálii. AVE CZ provozuje například spalovnu nebezpečného odpadu v Kralupech nad Vltavou a osm skládek, mimo jiné v Čáslavi, Kralupech nad Vltavou a Benátkách nad Jizerou.

AVE CZ má v tuzemsku na starosti odpady zhruba 1,3 milionu obyvatel a 26 000 živnostníků a průmyslových klientů. Zaměstnává přes 1 300 lidí. Finanční rok, který skončil 30. září 2011, společnost uzavřela s historicky nejvyšším obratem. Meziročně ho zvýšila téměř o čtvrtinu na 3,805 miliardy korun. Ve stejném období zpracovala 1,7 milionu tun odpadu. 

EP Industries nyní zahrnuje deset podniků působících v energetickém strojírenství, dopravní infrastruktuře a automobilovém průmyslu. Skupina EP Industries vznikla v roce 2011 vyčleněním průmyslových podniků ze skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH). Majoritním akcionářem EP Industries je s 60procentním podílem Křetínský, zbytek akcií drží společně struktury soukromého kapitálu a fondy investiční skupiny J&T.

Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský
Zdroj: isifa/LN/Martin Divíšek
Vydáno pod