Recese ve Španělsku? MMF vidí světlo na konci tunelu

Madrid - Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) se Španělsko může dostat z recese. Tamní vláda musí ale podniknout další kroky na podporu pracovního trhu a postoupit v sanaci bankovního sektoru. Nezaměstnanost v zemi se pohybuje kolem 27 procent - patří k nejvyšším v Evropě.

„Jsou zde náznaky, že ekonomická recese by mohla brzy skončit,“ uvedl MMF. Vyhlídky ale nadále zůstávají složité. Míra nezaměstnanosti je podle něj na „nepřijatelné úrovni“ a španělské, ale i evropské úřady by měly provést kroky na podporu růstu a vzniku nových pracovních míst.

Brusel i MMF vyzývají Španělsko ke změně zákoníku práce

Podobně jako minulý měsíc Evropská komise, také MMF Madridu doporučil změnit zákoník práce tak, aby společnosti mohly snáze upravovat pracovní úvazky spíše než propouštět. Premiér Mariano Rajoy však tvrdí, že na takový krok není připraven.

Španělská ekonomika se nyní nachází ve druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Obyvatele země trápí hlavně vysoká nezaměstnanost.

Španělský bankovní sektor před pěti lety tvrdě zasáhly dopady krachu realitního trhu a loni potřeboval velkou kapitálovou injekci. Španělská vláda znárodnila několik bank a půjčila si z evropských fondů na pomoc bankám 41,5 miliardy eur.

Madrid tento týden uvedl, že nejhorší část ekonomické krize již minula. Na tvrzení však vrhají stín mimo jiné i údaje o množství špatných úvěrů v bankovním sektoru.  
   
Podle úterních dat španělské centrální banky se podíl rizikových úvěrů k celkovému množství úvěrů ve španělských bankách v dubnu zvýšil na 10,9 procenta z březnových 10,5 procenta. MMF míní, že ztrátové úvěry v příštích měsících dál porostou s tím, jak složité ekonomické vyhlídky omezují schopnost domácností a společností splácet své dluhy. Upozornil také, že i když náklady vlády na půjčky se snížily, úrokové sazby jsou dál vysoké.