Fond Optiver a banka UBS čelí v USA vážným obviněním

Washington - Americká Komise pro obchodování termínových kontraktů na komodity (CFTC) dnes obvinila globální obchodní fond Optiver Holding BV z manipulace cen na trhu s ropou. Fond se údajně provinil v březnu 2007 a jeho tři zaměstnanci si podle komise neoprávněně přišli asi na milion dolarů (15 milionů Kč v dnešním kurzu). Vážným obviněním z podvodu na investorech musí ve státě New York čelit i švýcarská bankovní skupina UBS.

Zaměstnanci fondu Optiver manipulovali s cenami ropy, benzinu a topného oleje. Ve všech případech šlo o termínové kontrakty, které se obchodují na burze The New York Mercantile Exchange (Nymex). Krok agentury přichází pouhý den před klíčovým hlasováním v senátu, kde se bude projednávat legislativní návrh na omezení spekulativních transakcí na energetických trzích. Návrh počítá například i s novými pravidly, která budou upravovat činnost obchodníků.

Ředitel divize vynucování pravidel Stephen Obie popřel, že dnešní oznámení bylo záměrně načasováno těsně před projednáváním nových návrhů. „Není to politicky motivovaný případ,“ řekl. Případ podle něj ukazuje, že komise má širokou škálu nástrojů na to, aby vykonávala dohled.

Komise manipulace netoleruje

Zaměstnanci Optiveru údajně manipulovali s cenami tak, že kupovali velké objemy kontraktů, které těsně před koncem obchodování zase prodávali. Ceny se tak zpravidla vychylovaly více než je obvyklé. Komise například zjistila, že zaměstnancům se ve třech případech podařilo
ceny termínových kontraktů snížit. Naopak ve dvou případech ceny po jejich intervenci vzrostly.

„I když tento údajný plán na energetickém trhu trval jen několik dní v březnu 2007, komise nebude tolerovat ani krátkodobou manipulaci s cenami“ řekl úřadující předseda CFTF Walt Lukken. Komise začala už loni v prosinci vyšetřovat podezření z manipulace na trhu s ropou. Vyšetřování prý probíhá ještě u mnoha desítek případů.

Hájit se musí i UBS

Vážným obviněním musí ve Spojených státech čelit i švýcarská bankovní skupina UBS. Newyorská prokuratura na banku podala civilní žalobu pro podvod na investorech, kteří nakupovali cenné papíry s periodicky stanovovaným úrokem, tzv. auction-rate securities. UBS prý investorům dávala zavádějící informace a dobře jim neobjasnila potenciální rizika, která jsou spojená s investicí.