Katolická církev zvyšuje investice do nemovitostí a půdy. Připravuje se na finanční soběstačnost

Diecéze římskokatolické církve v Česku loni investovaly 1,1 miliardy korun, meziročně o 20 procent více. Osmdesát procent investované částky šlo do nemovitostí, zemědělské a lesní půdy a hospodářských aktivit. Církev si tak chce zajistit soběstačnost pro dobu, až jí stát přestane příspívat na činnost.

Výnosy z hospodaření s nemovitostmi zvýšila katolická církev o jedenáct procent na 1,4 miliardy korun, uvedli ve čtvrtek zástupci České biskupské konference. 

Celkové loňské zdroje římskokatolických diecézí včetně vlastních výnosů a více než 800 milionů korun z darů a sbírek byly pět miliard korun.

  • Zatímco v roce 2015 směřovala převážná část investic do speciálního Katolického fondu, loni přes 80 procent veškeré investované částky šlo do nemovitostí, zemědělské a lesní půdy a hospodářských aktivit církve.

Stát ještě platí registrovaným církvím příspěvek na činnost, ale každý rok nižší. Loni římskokatolickým diecézím poslal 848 milionů korun. Státní příspěvek se přestane vyplácet v roce 2030 a finanční náhrada za nevydaný církevní majetek v roce 2043. 

Roční splátka finanční náhrady diecézím byla loni 1,3 miliardy korun. Náhrada celé katolické církvi loni činila 1,654 miliardy. 

„Naše finanční investice podléhají přísným etickým pravidlům. V žádném případě neinvestujeme například do zbrojního či tabákového průmyslu a preferujeme investice do společností podnikajících eticky a udržitelným způsobem. Věříme, že i touto formou můžeme přispívat ke zlepšování života společnosti,“ uvedl Karel Matyska, ekonomický poradce České biskupské konference.

Zástupci katolické církve rovněž zmínili, že prostřednictvím projektu cirkevnituristika.cz přispívají i k rozvoji cestovního ruchu v regionech a k propagaci památek a míst mimo velká turistická centra.

„Jedná se o kombinaci duchovních služeb a turistického ruchu. Umožňuje lidem zpomalit, uvědomit si duchovní rozměr života a zároveň jim zpřístupňuje bohaté kulturní dědictví naší země,“ uvedli.