V Česku se ubytovalo více turistů, nejvíce lákala tradičně Praha

V českých hotelech, penzionech a kempech se ve 3. čtvrtletí ubytovalo sedm milionů hostů, meziročně o 5,9 procenta víc. Přibylo turistů z Česka i zahraničí. Počet přenocování stoupl o 4,2 procenta na 19,9 milionu nocí. Meziroční růst zaznamenaly všechny typy ubytovacích zařízení, výjimkou jsou pouze turistické ubytovny a chatové osady. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Statistici evidují od července do konce září 3,82 milionu ubytovaných turistů z Česka a 3,18 milionu cizinců. Tradičně nejvíce lákala Praha, kde alespoň jednu noc strávilo 2,24 milionu hostů.

Regionálně přibylo turistů ve všech krajích. Nejvyšší přírůstek zaznamenal Ústecký kraj, kde se ubytovalo téměř 231 tisíc návštěvníků, což bylo o 16,8 procenta více než loni. Více než 10% nárůst zaznamenala ubytovací zařízení také v Karlovarském (o 12,3 procenta) a v Jihomoravském kraji (o 10,8 procenta). Naopak v Libereckém kraji byl nárůst pouze o 0,1 procenta na 367 tisíc hostů.

Nejvíce hromadných ubytovacích zařízení je v Jihočeském kraji
Zdroj: ČSÚ

O noc méně strávili turisté v chatových osadách a ubytovnách

Návštěvnost hotelů v Česku byla ve 3. čtvrtletí meziročně vyšší o 6,7 procenta, v penzionech byl nárůst 8,5 procenta a v kempech 5,9 procenta. Mírně vzrostl i počet hostů v chatových osadách a turistických ubytovnách, ale strávili v nich o 1,2 procenta méně nocí než loni. V hotelích se počet přenocování zvýšil o 5,1 procenta, v penzionech o 7,2 procenta a v kempech o pět procent.

Nejvíce zahraničních hostů přijelo jako vždy z Německa. Hromadná ubytovací zařízení navštívilo více než půl milionu Němců, v porovnání s předchozím rokem to bylo o 3,6 procenta více. Na druhém místě jsou Slováci, kterých přibylo o 5,4 procenta na 216 tisíc. U třetích Poláků byl nárůst o 4,1 procenta na 199 tisíc hostů.

Chorvatsko vede v počtu ubytovacích zařízení
Zdroj: ČSÚ

Číňanů a Korejců již do Česka přijelo více než za celý loňský rok

Z prvních deseti zemí nejvyšší dynamiku vykázaly příjezdy návštěvníků z Číny (nárůst o 31,9 procenta). Nadprůměrný zájem o ubytování ve sledovaných zařízeních měli i nadále Rusové (o 24,4 procenta) a Korejci (plus 20 procent). Právě příjezdy z Číny a Jižní Koreje přesáhly za tři čtvrtletí letošního roku objem návštěv z těchto zemí za celý loňský rok.

Ubytování v hromadných zařízeních
Zdroj: ČT24

Naopak největší pokles návštěníků je z Velké Británie o 7,3 procenta. Rovněž návštěvnost z Itálie se snížila o 1,1 procenta. V žebříčku zemí podle počtu přenocování stojí za povšimnutí podle ČSÚ devátá pozice Izraele s meziročním zvýšením počtu nocí o 12 procent. Hosté z Izraele zůstávali ubytováni v průměru déle (4,5 noci) než ostatní návštěvníci, a statistici tak u nich evidují větší počet přenocování při menším počtu příjezdů.