Registr smluv ve sněmovně tvrdě naráží. Bojí se politici konce „kšeftů“?

Praha – Ústavněprávní výbor Poslanecké sněmovny ve středu už popáté přerušil jednání o návrhu zákona, který pro státní instituce, obce a firmy typu ČEZ zavádí povinnost zveřejňovat veškeré smlouvy ve veřejně přístupném registru na internetu. Zákonu, který je  považován za průlomový bič na korupci, a například Slovensku obdobný registr už po prvním roce ušetřil miliardy ze státní kasy, se postavili poslanci za ODS, ČSSD a KSČM. Tvrdí, že je nutné ještě „analyzovat dopad normy“. Legislativním procesem zákon putuje už bezmála rok.

Zákon o registru smluv putoval do sněmovny loni na konci července a dosud se nedostal ani do druhého čtení. Důvodem zatím posledního odkladu jeho projednávání je podle členů ústavněprávního výboru nutnost analýzy toho, jak povinné zveřejňování smluv na internetu zatíží města a obce. Proti normě včera zvedli ruku občanští a sociální demokraté spolu s komunisty. Naopak pro puštění zákona do druhého čtení hlasovali zástupci TOP 09 a LIDEM.

„Obce musí říct, zda jsou schopné zveřejňovat smlouvy s tím počtem zaměstnanců, které mají nyní k dispozici, anebo jim to přinese nějaké dodatečné náklady,“ sdělil pro portál ČT24 zpravodaj zákona Pavel Staněk (ODS) důvod, proč i on hlasoval pro odklad. Již dříve výbor odložil návrh také například proto, že si k němu vyžádal stanovisko ministerstva spravedlnosti.

V Náchodě až půl milionu

Staněk narážel na stížnosti zástupců samosprávy, jako například starosty Náchoda Jana Birkeho (ČSSD). Ten na debatě věnované zveřejňování smluv v reigstru územními samosprávami prohlásil: „Už jsem si zvykl na to, že mi současná vládní koalice dává průběžně najevo, že jsem lump, kterému je nutné svítit pod prsty 24 hodin denně. Na tomto novém návrhu mne ale děsí, že za lumpovskou nálepku mají obce navíc zaplatit miliardy!“

Ony miliardy pak Birke vypočítal takto: Město Náchod ročně uzavře zhruba 560 smluv, odešle cca 630 objednávek a zaplatí kolem 19 tisíc faktur. Aby mohlo všechny tyto dokumenty zveřejňovat v registru, muselo by podle starosty najmout nového úředníka, který by je do něj nahrával. Plat na novou sílu, pojištění a další náklady spojené se zveřejňováním smluv tak Birke odhadl na 300 tisíc až půl milionu korun ročně.

Deset minut denně

Předkladatel zákona poslanec Jan Farský (TOP 09), který je zároveň starostou Semil, ale takovou argumentaci jednoznačně odmítá. Smlouvu do registru je podle něj možné vložit do systému během několika minut a obcím to podle Farského žádné speciální náklady nepřinese. Smlouvy se totiž budou vkládat přes datové schránky, které už obce a města mají.

„V Semilech, které mají devět tisíc obyvatel, by se zveřejňovaly zhruba dvě smlouvy denně. I kdybych to hodně nafoukl, tak zveřejnění zabere 10 minut denně,“ uvedl Farský v rozhovoru pro web ČT24 s tím, že vkládání zabere jen „nepatrný zlomek času“, který zastupitelé uzavírání smluv věnují.

Jan Farský, poslanec

„Dnes platí, že kdo má informace, ten má moc. Kvůli registru smluv se mají politici vzdát části informací, rovná se moci, tím, že je poskytnou občanům. Politici nechtějí, aby jim bylo vidět pod ruce, proto je snaha přijetí toho zákona bránit.“

Karolína Peake, vicepremiérka pro boj s korupcí

„Že je zveřejňování dat a registr smluv obzvlášť, opravdu účinným opatřením, poznáme podle rezistence, které návrh čelí. V tomto případě to je rezistence sofistikovaná. Nikdo návrh přímo neodmítá, jen se jaksi nějak nedostává na pořad jednání.“

Proti argumentu o přílišné administrativní náročnosti zveřejňování smluv se ve svém blogu postavil také datový analytik a politolog Kamil Gregor, podílející se na protikorupční akci nevládních organizací Rekonstrukce státu, jejíž součástí je mimo jiné přijetí zákona o registru smluv. Vložení smlouvy do registru podle Gregora trvá dvě minuty. „Nic se nemusí skenovat, vkládá se elektronická verze (čili text smlouvy “ve wordu„). Administrativní náročnost je nulová,“ dodal.

Poslanec Farský proto vidí skutečný důvod odporu většiny členů výboru někde jinde. „Politici nechtějí, aby jim bylo vidět pod ruce. Proto je snaha přijetí toho zákona bránit,“ řekl Farský. Podobně to vidí také vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (LIDEM). Rozhodnutí, které ve středu přijal ústavněprávní výbor, považuje za „naprosto nepochopitelné“ a celou akci za „sofistikovanou rezistenci“ politiků proti normě.

Na Slovensku registr ušetřil miliony eur

Spuštění registru smluv v Česku nahrávají i zkušenosti ze Slovenska, kde povinnost zveřejňovat smlouvy na internetu platí pro stát, obce a kraje již dva roky. Hned v prvním roce se díky tomu podařilo srazit náklady na veřejné zakázky skoro o třetinu, úřady si totiž více hlídají, co kupují, a na zakázky také častěji vypisují výběrová řízení, což často vede ke snížení výsledné ceny zakázky. 

Iveta Radičová
Zdroj: Tomáš Benedikovič/ISIFA/SME

„Jen například Úřad vlády za první rok fungování registru ušetřil 3,5 milionu eur. A díky zveřejnění smlouvy jsme zastavili například předražený nákup květin na ministerstvu školství za 9 milionů eur,“ uvedla bývalá premiérka Iveta Radičová, jejíž vláda na Slovensku povinnost zveřejňovat smlouvy zavedla.

A slovenský registr si chválí i nevládní organizace. Například Transparency International ho označila za „nejsilnější protikorupční opatření bývalé vlády“. Více o fungování slovenského registru čtěte zde.