Bankovní poplatky: Lidé je vyhodili dveřmi, banky je teď vrací oknem

Praha – Nedám slevu zadarmo. Podle tohoto hesla si počínají zdejší banky ve hře o kritizované poplatky. Ze svých sazebníků je sice maže stále více bank, ale klienti si přesto velmi často nepolepší. Řada finančních domů zařadila do svého repertoáru jiné položky, za které si účtují, a další změnily úroky, aby si to, co inkasovaly za vedení účtu, nabraly jinde a zůstaly tak na svém.

O vrácení poplatků žádá už přes 310 tisíc Čechů. Podle iniciativy BankovniPoplatky.com, která zvedla vlnu odporu veřejnosti proti mnohdy sporným položkám, jež si účtují zdejší banky, jde každému žadateli průměrně o 5 000 korun. To je dohromady přes 1,5 miliardy, které jsou zatím u bank. Klienti se ale představy jejich vrácení nechtějí vzdát. Většina bank proto upravila svoje sazebníky za správu účtu. V posledních měsících zrušila poplatek za vedení úvěru mezi jinými Citibank, GE Money Bank nebo Raiffeisenbank. A pokud klienti smlouvu podepíší ještě do konce května, nemusí ho platit ani v České spořitelně.

Bankovní hra na schovávanou

Jenže banky logicky nechtějí prodělávat. Pokud si proto neúčtují v kolonce „správa úvěru“, hojí si rány jinde. Je to vidět na RPSN, tedy roční procentní sazbě nákladů, která udává celkové náklady úvěru pro zákazníky za rok. Ta se s vymizením poplatků za správu úvěru většinou nesnižovala. Půjčky tedy stojí buď stejně, nebo víc. Tím to ale zdaleka nekončí.

Podpis smlouvy
Zdroj: ČT24

Kromě správy úvěru upravují banky i další poplatky. Například u Komerční banky odpadly veškeré platby za vedení úvěru od začátku roku. Klienti se tak mohou radovat, že měsíčně ušetří 250 korun. Od stejného data si ale připlatí například ti, co si zvolili flexibilní hypotéku – za takzvanou „flexibilitu úvěru“ od nich banka inkasuje 99 korun měsíčně. Nový poplatek je i za to, když si klienti nakonec úvěr i přes schválení a uzavření smlouvy nevezmou nebo alespoň ne celý. Pak platí 5 procent z nevyčerpané částky.

UniCredit Bank zase umožňuje klientovi vybrat si, jestli bude platit za službu na začátku nebo až v průběhu poskytování. Právě bezpoplatková varianta u této banky znamená u takzvaného flexi úvěru úvodní platbu 2,5 tisíce korun. Pak sice nemusí platit „penále“ za nečerpanou částku úvěru anebo předčasné splacení, nicméně úvodem zaplatí výše zmíněnou sloučenou částku. „Je na rozhodnutí každého zvážit výběr hypotečního produktu včetně či bez správních poplatků za vedení účtu,“ řekl k tomu pro web ČT24 Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

HI-RES
Zdroj: ČT24

Změny v sazebnících? Podle bank náhoda

Banky trvají na tom, že zdražení jiných služeb s iniciativou na vrácení poplatků nijak nesouvisí – sazebníky prý aktualizují pravidelně a přišly by s nimi i bez honu na poplatky. „Neustále se snažíme přizpůsobovat sazebník našim klientům tak, aby byl pro ně co nejsrozumitelnější a nejjasnější,“ okomentovala to Pavla Hávová, mluvčí ČSOB.

Právě ČSOB je jedna z mála, která tlaku zatím odolává a poplatek za správu úvěru klientům nechala. Raději ho ale konkrétně zdůvodnila. Rozsudky, které potvrzovaly právo zákazníků na vrácení poplatků, se totiž odvolávaly mj. na jejich nejasnou definici. ČSOB s upřesněním přišla v době, kdy její dceřiná Hypoteční banka řešila u soudu spor, který má být pro klienty průlomový. Ten uznal, že banka má konkrétnímu zákazníkovi poplatky vrátit. Přesto ale není jasné, jestli budou rozsudky v podobném duchu soudci pronášet i dál. Nejnověji naopak soud pro Prahu 5 podobnou žalobu právě na ČSOB zamítl.

Výběr z bankomatu
Zdroj: Tomáš Benedikovič/ISIFA/SME

Česká spořitelna, která odpouští poplatky klientům, kteří u ní uzavřou smlouvu do konce května, se k nim zase po skončení akce plánuje vrátit. „Dlouhodobě považujeme účtování poplatku za správu úvěru v souladu s platnou legislativou a pro klienty férovějším řešením než sloučení do jedné platby,“ vysvětluje Marek Pšeničný za Českou spořitelnu.

„Bankovní trh v České republice je velmi konkurenční, každý má možnost vybrat si produkt, jeho parametry i cenu svobodně a samostatně. Nelze popřít ani fakt, že s rostoucí konkurencí ceny bankovních služeb v Česku klesají. Stejně jako výnos bank z bankovních poplatků,“ doplňuje Pavel Zúbek z GE Money Bank.

Čisté výnosy z poplatků tuzemských bank – tedy nejen těch, které jsou spojeny s úvěry – loni klesly, a to o pět procent. Přesto bankám stále vydělaly přes 37 miliard korun. Podle mnohých jsou právě poplatky důvod, proč se českému sektoru daří – a peníze lidí i firem jsou tak u institucí v bezpečí, jak tvrdí banky.