České automobilky na cestě k rekordu: Každých 23 sekund vyrobí nové auto

Tuzemské automobilky letos zřejmě vyrobí rekordních 1,4 milionu vozidel, loni z továrních linek sjelo 1,344 milionu aut. Na konferenci na téma očekávaný vývoj automobilového průmyslu v Česku a střední Evropě to uvedl prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar.

Automobilový průmysl podle Wojnara pokračuje v rychlém růstu, který se dostává na hranici jeho produkčních kapacit. „Tento vývoj je podněcován příznivým vývojem domácí a zahraniční poptávky, přitom zrychlování domácího hospodářského růstu sice pomáhá i prodejům automobilů, zároveň však automobilový průmysl čelí rostoucímu napětí na trhu práce a nedostatku pracovních sil,“ uvedl Wojnar.

Výroba osobních aut v Česku přesáhla za tři čtvrtletí milionovou hranici, když vzrostla meziročně o čtyři procenta na 1,059 milionu vozů. Export se zvýšil téměř o čtyři procenta na 971 262 aut.

Růstového skoku dosáhla za stejné období výroba nákladních automobilů, a to o více než 30 procent, vysokou dynamiku zaznamenala i česká, evropsky významná výroba autobusů. Meziročně klesá jen výroba motocyklů a přípojných vozidel.

Automobilový průmysl se na tuzemské průmyslové výrobě podílí zhruba jednou čtvrtinou. Tržby tuzemských automobilek a dodavatelů dílů loni meziročně vzrostly o 12 procent na rekordních 1,02 bilionu korun.

Objem exportu stoupl o 11 procent na 865 miliard korun. Podíl exportu na tržbách se od roku 2009 zvýšil o šest procentních bodů na současných téměř 85 procent. Každých 23 sekund se v Česku vyrobí jedno auto, celkem jich loni bylo rekordních 1,34 milionu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Počet pracovníků ve firmách Sdružení automobilového průmyslu se v posledních deseti letech pohybuje kolem 118 tisíc. Dalších zhruba 400 tisíc lidí je na automobilový průmysl navázáno. Průměrná hrubá mzda v podnicích sdružení stoupla z 22 591 korun v roce 2006 na loňských 34 820 korun. Průměrná mzda v Česku je v současnosti přes 29 300 korun. 

Kolínská automobilka TPCA letos vyrobí méně aut

Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) letos vyrobí 198 tisíc aut. Poprvé za poslední čtyři roky tak její produkce klesne pod hranici 200 tisíc aut ročně, uvedl Robert Kiml z vedení automobilky. Loni z tovární linky v Kolíně sjelo 220 606 aut, což byl nejvyšší počet od roku 2011.

Podle Kimla je důvodem letošního poklesu stáří modelu, který se vyrábí už skoro tři roky, a velká konkurence na trhu. „Připravujeme novinky, v tuto chvíli ale nemohu sdělit, jaké budou,“ řekl Kiml. Automobilka TPCA už v Kolíně vyrobila za více než 12 let přes tři miliony aut. Naprostou většinu z nich vyvezla, v Česku se jich ročně prodá asi 500.

Kiml uvedl, že když automobilka s kolínským projektem vstoupila na trh, předpokládal se velký růst segmentu malých vozů, určených zejména pro města. Tento segment se ale zastavil na úrovni kolem 1,3 milionu prodaných aut ročně a dál spíše klesá. Podle Kimla obyvatelstvo Evropské unie bohatne a kupuje si dražší modely.

Kolínská automobilka TPCA
Zdroj: ČT24

Navíc výrazně narostla konkurence. Když TPCA továrnu otvírala, byli na trhu tři konkurenti, nyní jich je 25. „To vytvořilo obrovský tlak na cenu i kvalitu,“ dodal Kiml. TPCA má nyní na trhu malých aut zhruba 16procentní podíl, který označil za stabilní.

TPCA Toyota Peugeot Citroën je společným podnikem Toyota Motor Corporation a PSA Groupe. Ve společnosti pracuje zhruba 2800 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice. Automobilka vyrábí malé vozy značky Peugeot, Citroën a Toyota. Kapacita závodu je 330 tisíc vozů ročně, což je strop, kterého závod dosáhl v roce 2009. V Kolíně působí od roku 2005.