Šichtařová: Nefunkční penzijní reforma donutila lidi přemýšlet o stáří

Praha - Zájem o druhý pilíř důchodové reformy je nižší, než se čekalo. Do konce dubna do něj vstoupilo jen 32 tisíc lidí. Podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové nedůvěřivost plyne z 90. let, kdy Češi přišli o své celoživotní úspory v privatizačních fondech. Šichtařová tvrdí, že ta správná „penzijní reforma“ nyní probíhá v soukromí lidí. Jelikož nabízený systém příliš nefunguje, lidé se začali více zamýšlet, jak se zabezpečí na stáří. „Lidé se snaží akumulovat majetek – mají peníze v podílovém fondu nebo kupují akcie, dluhopisy, nemovitosti. Jde o to, aby to mohli ve stáří prodat a dostat se k hotovosti,“ prohlásila Šichtařová.

Klíčová reforma vlády Petra Nečase, která měla výrazně přispět k řešení problému důchodů a stárnutí populace, zatím velké úspěchy neslaví. Za čtyři měsíce novému systému spoření na penzi, tzv. druhému pilíři, podle posledních oficiálních čísel ministerstva financí uvěřilo jen 32 tisíc lidí. Zájem je menší, než kabinet Petra Nečase doufal. „Ta nedůvěřivost plyne z devadesátých let, kdy se Češi spálili u privatizačních fondů a přišli o svoje celoživotní úspory,“ uvedla Šichtařová.

Reforma? Hlavně pro mladé a bohaté. „Vlastně nic neřeší,“ říká Šichtařová

Lidi si podle ní také dokázali spočítat možné výnosy a rizika. „Já jsem v podstatě překvapená, že tam vstoupilo tolik lidí,“ konstatovala Šichtařová s tím, že vstup do druhého pilíře se vyplatí hlavně lidem mladším 40 let s nadprůměrnými příjmy. „Jenže právě kvůli lidem s nadprůměrnými příjmy ta reforma není potřeba. Čím je člověk bohatší, tím méně se potřebuje starat o důchod. Takže reforma vlastně nic neřeší,“ podotkla ekonomka.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance: 

„Druhý pilíř je zajímavý pouze pro bohaté lidi, pro lidi, kteří jsou schopni sami spořit – v tu chvíli mohou něco naspořit. Ten systém funguje jako cibule. To jádro, které je pro každého stejné, to je ten průběžný systém – ten bude dávat mrzký důchod do budoucna. Ten, kdo je bohatší, tak si bude moci dovolit i třetí pilíř a nebo druhý pilíř.“

Lidé starší 35 let přitom mají na vstup do druhého pilíře už jen měsíc a půl. Vláda se snaží je o tom, jak je účast v reformě nutná, přesvědčit.

„Státní penze budou postupně klesat až na 50 procent dnešních hodnot v roce 2050. Až budou Husákovy děti v penzi, budou jim přispívat na důchod slabé ročníky,“ varuje Nečas. „Druhý pilíř je mrtvě narozené dítě, nemůže končit úspěchem. Lidé o něj zájem nemají, což ukazují první měsíce jeho fungování,“ podotkl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Zda je pro Vás vstup do druhého pilíře výhodný, můžete zjistit díky důchodové kalkulačce na webu ČT24. Odkaz ZDE.

Vláda zaspala s podpůrnou kampaní

Vláda přitom podle kritiků podcenila kampaň, kterou by druhý pilíř reformy zpopularizovala. S první větší podporou celé reformy přišla až v půlce dubna, letáky a hesla ale prý řadu lidí spíš zmatou. Penzijní fondy přitom musí do dvou let od svého vzniku každý přilákat aspoň 50 tisíc klientů, tato meta se teď pro řadu z nich zdá být nedosažitelná. „Ještě jednou bych chtěl apelovat na všechny občany, aby si provedli propočet jejich budoucí penze. Jedná se o důležité rozhodnutí, které ovlivní kvalitu jejich života v penzi,“ upozornil Nečas.

Sociální demokrati ale při žádné příležitosti nezapomenou zopakovat, že druhý pilíř penzijního systému chtějí zrušit. Předseda sociální demokracie tvrdí, že to bude jednoduché a lidé o peníze nepřijdou, budou je moci převést do průběžného pilíře. „Legislativa je jenom tak stabilní, jak je stabilní sama vláda – než třeba fondy zruší. To riziko, že systém bude během dvou let zrušen, je enormní. To je další důvod, proč se lidé do druhého pilíře neženou,“ řekla k tomu Šichtařová.

„My nechceme lidi připravit o úspory, které do druhého pilíře během příštích měsíců poskytnou. Chceme jim dát možnost a zákonem upravit možnost převedení těchto prostředků do třetího pilíře (penzijního připojištění). Chceme také dát všem lidem možnost vrátit se do prvního pilíře,“ prohlásil Sobotka.

Petr Nečas plány ČSSD kritizuje - alternativa, kterou nabízí, ale zatím klíčovou podporu nemá. Změny v důchodovém systému přitom kritizuje i prezident Miloš Zeman.