Zeman: Musíme investovat, jinak ekonomiku nenastartujeme

Praha – Investice jsou jedinou cestou, jak (nejen) českou ekonomiku vyvést z krize, říká prezident Miloš Zeman. Podle něj k oživení nepomůže jen vyšší spotřeba domácností, zdůraznil na Žofínském fóru. Minimální výše investic by podle něj měla být stanovena limitem, který by pak měl být pravidelně navyšován.

Miloš Zeman

„Jak říká klasik, z krize se musíme proinvestovat. Jediní, kdo na tyhle řeči neslyší, jsou politici. Investice totiž nemají volební právo.“

„Rozlučme se s iluzí, že motorem růstu hrubého domácího produktu (HDP) je spotřeba domácností,“ pronesl prezident na fóru věnovaném dvacetiletí samostatné České republiky.

Od politiků ani na pravici, ani na levici, nemůžeme očekávat, že budou slyšet na to, že z krize se musíme proinvestovat, uvedl Miloš Zeman. „Toto je prezidentské téma – prezident se nemusí ohlížet na momentální výkyvy politických nálad,“ dodal. Podle něj jsou investice jediným skutečným motorem, který může nastartovat ekonomický růst v naší zemi.

Kalousek: Ekonomiku dostatečně podpoří jen investice soukromého sektoru 

Ministr financí Miroslav Kalousek na jedné straně souhlasí s tím, že všechny evropské ekonomiky jsou podinvestované. Zároveň však pro ČT24 dodal: „Jsem hluboce přesvědčen, že trvalým motorem růstu mohou být pouze soukromé investice, které jsou návratné a generují zisk. Veřejné investice můžou být pouze dočasným stimulem po dobu, než veřejné peníze dojdou.“

Právě proto navrhl Miloš Zeman dva konkrétní a „velmi nepopulární“ návrhy:

  1. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) by mělo být převedeno na ministerstvo veřejných prací. Tato instituce by měla koordinovat zdroje jak z fondů EU, tak zdroje domácí a nabízet je dále na základě veřejně projednávaných investičních projektů. „To by mohlo stimulovat veřejné investice i firmy,“ dodal Zeman.
  2. Investice by neměly klesnout pod určitou mez, a dokonce by se měly pravidelně zvyšovat.
Průmysl
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Dotčené ministerstvo prezidentův nápad zatím komentovat nechce. „Jde o legitimní názor prezidenta České republiky, na který má bezesporu právo. Pokud by se měl tento nápad uvést v život, tak musí přijít další kroky. Prodiskutovat ho a vytvořit podkladový materiál. Teprve na něj bychom mohli reagovat,“ uvedla mluvčí MMR Jana Jabůrková.

Potřebné miliardy by vláda měla podle Zemana vzít nejen z rozpočtu, ale i z některých státních podniků. „Jenom na účtech Lesů ČR je nevyužitých 17 miliard korun,“ prohlásil. Prezidentův plán investovat peníze z Lesů ČR třeba do silnic vláda podporuje. A shodne se na tom i s ČSSD. Naopak komunisté, kteří jinak Zemanův plán zvýšit investice podporují, mají výhrady. „Nemyslím, že celá částka, kterou mají Lesy k dispozici, má jít dnes do dopravních staveb,“ říká předseda strany Vojtěch Filip.

„Jsme v krizi a nesmíme to zakrývat nenápadným a zdvořilým termínem, jako je recese,“ doplnil Zeman. Tato krize pokračuje a veškeré nadějné prognózy, že v prvním kvartálu už z ní vyjdeme, nejsou založeny na realitě, míní prezident.

Také MMF doporučuje Česku, ať už tolik neškrtá 

Vedoucí mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) Masanori Yoshida prohlásil, že Česká republika by neměla při nynějším horším než očekávaném vývoji ekonomiky pokračovat v dalším rozpočtovým škrtech. K další mírné stabilizaci veřejných financí má vláda přistoupit až po obnovení ekonomického růstu. „Pro letošní rok je prognóza ekonomiky spíše slabá a zotavení ekonomiky proběhne postupně,“ uvedl Yoshida. Odhady MMF letos počítají s růstem české ekonomiky o 0,3 procenta a příští rok o 1,6 procenta. 

„Musíme se dnes soustředit na hospodářský růst, což však neznamená rezignaci na snahu stlačovat rozpočtové schodky pod tři procenta a nechovat se nadále zodpovědně,“ dodal k tomu premiér Petr Nečas.

Prezident označil kvantitativní uvolňování jako sprosté tištění peněz

Navíc současná krize není celosvětová, ale především evropsko-americká. Zeman podotkl, že se netýká tzv. emerging markets („kterým jsme pohrdavě říkali rozvojové“). Americká centrální banka Fed, ale i její evropská obdoba ECB začaly prostřednictvím kvantitativního uvolňování do ekonomiky pumpovat peníze, aby šíření krize zastavily. "Jde o prosté a sprosté tištění peněz," argumentuje prezident. Jediným důsledkem podle něj nemůže být hospodářský růst, ale naopak musí nastoupit inflace.