Štikami mezi firmami se staly Ingredi Europa a Laski

Letošním vítězem soutěže nejrychleji rostoucích firem Štiky českého byznysu se stal distributor a dovozce elektroniky Ingredi Europa. Titul Česká štika, kterou volí partneři projektu, přiřkla porota olomouckému výrobci komunální techniky Laski. ČTK to sdělila Hospodářská komora, která je odborným garantem projektu.

Ingredi Europa je autorizovaný distributor a dovozce příslušenství pro produkty Apple, Samsung, LG, HTC, Sony a dalších. Na českém a slovenském trhu působí více než osm let.

Laski vznikla v roce 1992 a její hlavní činností je výroba profesionální komunální techniky a prodej motorů. Mezi stěžejní výrobky patří frézy na pařezy, štěpkovače, drtiče a vysavače listí. Firma prodává motory značky Kohler a Lombardini.

Ingredi Europa vyhrála i v Praze. V Jihomoravském kraji zvítězila firma Inten Group, v Karlovarském Böhm - Plast a v Královéhradeckém Juta. Vítězi jsou rovněž společnost OK Projekt (Jihočeský kraj), Tieto Czech (Moravskoslezský kraj), Laski (Olomoucký kraj) a firma Stäubli Systems (Pardubický kraj). V Plzeňském kraji zvítězila Murrelektronik, v Libereckém kraji zvítězil minulý celkový vítěz Benteler Maschinenbau. Ve Středočeském kraji vyhrála OK Oriens Karton, v Ústeckém kraji Profol Czech, na Vysočině Chotěbořské strojírny a ve Zlínském kraji Dura - Line.

Důležité jsou výsledky za tři roky

Hodnocení se opírá o ekonomické ukazatele, jako jsou hospodářské výsledky ve třech po sobě následujících letech, obrat vyšší než deset milionů eur (270 milionů korun), alespoň jeden kladný hospodářský výsledek a schopnost společnosti dostát svým závazkům. V žebříčku nejsou firmy s některými specifickými formami podnikání – finanční společnosti, zbrojovky a firmy zabývající se výrobou a distribucí paliv, sázkové kanceláře a firmy zabývající se hazardem.

Žebříček Štiky českého byznysu založila společnost Coface Czech počátkem roku 2005. Chce tak upozornit na rostoucí české podniky s dobrými výsledky hospodaření a dobrou úrovní likvidity a finanční stabilitou. Společnost Coface se zabývá především pojištěním firemních pohledávek.