Češi mají příliš malé rezervy, při výpadku příjmu můžou mít problém

Češi mají příliš malé rezervy, při výpadku příjmu můžou mít problém (zdroj: ČT24)

Životní úroveň českých domácností roste. Lidé ovšem dobré ekonomické situace příliš nevyužívají pro zajištění svojí budoucnosti. Podle aktuálních průzkumů České bankovní asociace si krátkodobou finanční rezervu, která umožní překonat výpadek příjmů, vytváří jen jen asi šedesát procent z nich. Oproti loňskému roku navíc toto číslo výrazně kleslo.

V létě si Jiří Blanař zlomil nohu v koleni při plážovém ragby. Následovala operace a pobyt v nemocnici. Od té doby je v pracovní neschopnosti. „Musím platit hypotéku a ty peníze, co mi budou chodit, mi na to nebudou stačit, takže musím žít vlastně z vlastních úspor,“ konstatuje Jiří Blanař. Čeká ho zhruba půlroční rehabilitace. V zaměstnání je ve zkušební lhůtě a může se stát, že o příjem přijde dlouhodoběji.

„Obavu trochu mám, uvidíme no. Uvidíme, jak rychle se budu schopen vrátit do práce a jak to bude vypadat s mou pohyblivostí,“ dodává. Z úspor dokáže vyžít podle svých odhadů téměř rok. Takovou rezervu ovšem v Česku mnoho lidí nemá.

„Jenom třináct procent Čechu by vydrželo půl roku, což je zhruba období, vůči kterému bychom takovou tu pohotovostní finanční rezervu směřovat měli,“ říká poradce finančního vzdělávání České bankovní asociace Helena Brychová.

Ilustrační foto
Zdroj: Thinkstock

Podle průzkumů počet lidí, kteří podceňují riziko ztráty zaměstnání nebo dlouhodobého úrazu, stále roste. V případě vážnějších zranění je přitom třeba počítat s dalšími náklady.

Každý rok si v Česku vážně poraní páteř kolem tří set lidí. Pokud má takový úraz za následek ochrnutí dolních končetin, může pořízení vybavení pro návrat do aktivního života stát až čtyři miliony korun. V Česku je momentálně kolem osmi tisíc lidí, kteří jsou po úrazu upoutáni na invalidní vozík. V takovém případě už nejde jen o výpadek příjmu.

„Největší částka jde asi na úpravu bydlení. Není to o tom, aby to bydlení bylo bezbariérové, ale potřebuje polohovací postel, potřebuje mít upravenou kuchyňskou linku, tak aby mohl vařit,“ uvádí Marek Orawski z První klubové pojišťovny. I přes náklady, které s sebou zdravotní omezení přináší, lidé příliš nevyužívají ani úrazové pojištění. Momentálně ho má jen asi pětina populace.