Cenovky na pumpách klesají už čtvrtý týden v kuse

Praha - Řidiče u totemů čerpacích stanic už nestraší cenovky blížící se hranici 40 korun. Pohonné hmoty totiž už čtvrtý týden klesají a dosahují daleko přívětivějších hodnot. Například nejprodávanější benzin Natural 95 proti minulému týdnu zlevnil o 29 haléřů na průměrných 35,55 koruny za litr. Nafta klesla o 27 haléřů a ustálila se na hodnotě 35 korun za litr.

Podle společnosti CCS, která ceny paliv dlouhodobě sleduje, zlevňovaly pohonné hmoty prakticky celý uplynulý měsíc. Nejde však o nějaký razantní pád - od 4. dubna, kdy dosáhly vrcholu, zlevnily benzin i nafta o 95 haléřů.

„Je přebytek ropy. Není taková spotřeba. Dá se ještě nějaký čas očekávat, že nízké ceny nějakou dobu vydrží,“ podotýká Tomáš Mikšovský, šéfredaktor Petrol Media.

Riziko zvýšení cen stále hrozí

„Propad cen na světových burzách se minulý týden zastavil. Ropa Brent odmazala ztráty z předminulého týdne a opětovně se obchoduje výrazně nad hranicí 100 dolarů za barel. Průměrné ceny pohonných hmot v Rotterdamu mírně vzrostly. Cena benzinu na tamním trhu vzrostla o 1,2 procenta, nafta zdražila o 2,37 procenta,“ řekl analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička.

V porovnání s loňským rokem jsou nyní ceny pohonných hmot u českých pump na výrazně nižší úrovni. Loni na počátku května se benzin prodával průměrně za 37,70 koruny za litr, nafta za 36,71 koruny za litr.

Nejvyšší ceny jsou na totemech v hlavním městě - Natural 95 zde nyní stojí průměrně 36,52 koruny za litr. Jediným dalším regionem, kde se cena benzinu drží nad hranicí 36 korun, je Jihomoravský kraj. Nejlevněji natankují benzin řidiči v Jihočeském kraji. Litr Naturalu 95 zde stojí 35,07 koruny, nafty pak 34,36 koruny.