Agentura S&P snížila rating Číny kvůli rychlému růstu úvěrů

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ve čtvrtek zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Číny o jeden stupeň na úroveň A+. Své rozhodnutí zdůvodnila riziky v souvislosti s rychlým růstem úvěrů.

„Snížení ratingu odráží náš názor, že dlouhé období silného růstu úvěrů zvýšilo hospodářská a finanční rizika,“ uvedla S&P. Agentura na možnost zhoršení ratingu Číny poukázala už v červnu. Upozornila tehdy, že rozhodnutí bude záviset na tom, zda se Čína dokáže odklonit od strategie hospodářského růstu taženého půjčkami.

S&P současným krokem srovnala své hodnocení s ratingy konkurenčních agentur Moody's a Fitch. Její krok přichází jen několik týdnů před sjezdem Komunistické strany Číny, který se koná jednou za pět let a letos má být zahájen 18. října.

Analytik Rob Subbaraman ze společnosti Nomura poznamenal, že toto snížení ratingu je dobře načasovanou připomínkou čínským úřadům, že Peking se musí pustit do bolestivých reforem, například restrukturalizace státních podniků. „Je zapotřebí, aby se u hospodářského růstu přesunula pozornost z kvantity na kvalitu,“ citovala jej agentura Reuters.

  • Ratingem se rozumí podle FX street.cz standardní mezinárodní nástroj měření (hodnocení) bonity zemí pro posouzení jejich důvěryhodnosti. Rating vypovídá o stupni rizikovosti podnikání pro zahraniční firmy v hodnocené destinaci a o vyčíslení pravděpodobnosti, že hodnocená země dostojí svým závazkům. 
  • Ocenění je tedy výrazem kvality státu jako dlužníka a jeho ekonomické schopnosti dodržet vydané vlastní závazky a splatit včas a v úplném množství úroky i jistinu dlužné částky.
  • Velkou trojku ratingových agentur tvoří Standard & Poor's, Moody's a Fitch-IBCA (Fitch Ratings).
  • Nejvyšší známkou pro dlouhé období je hodnocení AAA (Fitch a S&P) či Aaa (Moody's). Směrem „dolů“ už jsou v názvu dalších kategorií mezi agenturami větší rozdíly