Vzájemné obchody Česka s KLDR jsou minimální, nicméně letos posílily

Vzájemné obchody Česka s KLDR jsou minimální (zdroj: ČT24)

Obchodní vztahy mezi Českem a KLDR letos posílily, i když se stále jedná o velmi malé objemy. Zatímco loni činil dovoz i vývoz dohromady pouze 153 tisíc korun, za první letošní půlrok je suma stokrát vyšší. Důvodem je jednorázová dodávka korejských surovin. Především oxidu hořečnatého. Ten se využívá například ve farmacii nebo při výrobě nátěrových hmot. Opačným směrem, do Pchongjangu, putovaly pak nejvíc náhradní díly.

O české pivo je v zahraničí zájem. Do Severní Koreje se ale nevyváží. A tak si Korejci postavili český minipivovar sami. Stojí ve městě Rason nedaleko hranic s Čínou a Ruskem. Letos si Korejci do něj koupili náhradní díly. „My jsme vyvezli zboží za 36 tisíc amerických dolarů. Jedná se o jednorázovou zakázku náhradních dílů pro minipivovar, je to jedna nádrž, jedna klimatizační jednotka a podobně,“ vysvětluje tiskový mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, František Kotrba.

Vzájemný obchod za první pololetí je 753 tisíc dolarů, což je v přepočtu zhruba 16,3 milionů korun. 

Obchod s KLDR
Zdroj: ČT24

Korea láká, ale Čechů tam moc nejezdí

„Jedná se o jednorázovou dodávku, a vzhledem k sankcím ani nepředpokládáme, že bychom obchod nějakým způsobem rozvíjeli,“ vysvětluje Kotrba. Ačkoli se Severní Korea snaží nově lákat turisty z celého světa, z Česka do této země příliš návštěvníků nepřijíždí.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež potvrzuje, že jde spíše o unikátní záležitost. Do Severní Koreje vozí turisty ani ne pět cestovek. I proto, že jsou tu přísné restrikce a všichni musí dodržovat pravidla jak v dané zemi cestovat.

Každopádně odjíždí tam asi 150 Čechů ročně. Při návštěvě Severní Koreje nesmí mít turisté s sebou ani mobil, aby byli ve spojení s domovem. Ten musejí na hranicích odevzdat. Dostanou ho zpátky teprve při svém odjezdu ze země.