Nečas vysvětluje propagaci II. pilíře – vláda prý dělá, co může

Praha – Blíží se 30. červen, což je pro lidi starší 35 let datum, do kterého se musejí rozhodnout, jestli vstoupí do nového druhého pilíře důchodové reformy. Premiér Petr Nečas proto dnes na tiskové konferenci vysvětloval důvody, proč je II. pilíř nutný a jaké kroky vláda dělá na jeho propagaci. "Naší maximální snahou je poskytnout veřejnosti informace o změnách v systému penzí," prohlásil premiér. Zároveň opět upozornil, že bez reformy není stávající systém udržitelný. Experti vidí v marketingu vlády příliš nátlaku, proto se lidi nedaří přesvědčit.

Důchodová reforma funguje jako celek a jako systém stojí na třech pilířích, které podle premiéra Nečase významně stabilizují důchodový systém do budoucna.

Osvěta je podle Nečase v plném proudu

Informační kampaň běží od ledna tohoto roku. V rámci ní se uskutečnilo na 15 setkání (kulatých stolů) v krajských městech. Pro veřejnost byl připraven manuál k důchodové reformě a informační letáky, které jsou dostupné na okresních správách sociálního zabezpečení, na úřadech práce a na finančních úřadech. V elektronické podobě je možné je nalézt na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. Premiér na tiskové konferenci rovněž připomněl, že vznikl seriál k důchodové reformě pro Český rozhlas.

Marketingová kampaň bude pokračovat dalšími aktivitami. V tomto týdnu jsou vkládány informační přílohy do všech celostátních deníků. Mezi květnem a červnem se rozjede i televizní kampaň. Připravuje se i podpora reformy penzí na internetu.

„Naší maximální snahou je poskytnout veřejnosti informace o změnách v systému penzí. Ministerstvo práce a sociálních věcí propočetlo, jaký budou lidé pobírat důchod v budoucnu – státní penze budou postupně klesat na 50 procent dnešních hodnot,“ uvedl na tiskové konferenci Nečas.

Občan ČR narozený v roce 1981 s platem 20 000 korun dostane od státu 6 400 korun.

Občan ČR narozený v roce 1961 s platem 25 000 korun nedostane od státu ani 10 000 korun.

„To není strašení, to jsou propočty odborníků. Jediné, co s tím vláda může dělat, je dát lidem víc možností, jak se zaopatřit,“ doplnil premiér. Podle něj není situace bez reformy nadále udržitelná bez toho, aby se dramaticky zvyšoval schodek důchodového účtu – loni byl schodek 45 miliard korun.

„Je dobře, že dnes konečně politici řekli lidem na rovinu, jak budou vypadat penze vyplácené státem. Ukázali také, že dnešní třicátníky čeká penze, ze které nebude snadné vyžít,“ komentoval premiérova slova v tiskové zprávě prezident Asociace penzijních fondů ČR Karel Svoboda.

Podle sociálních demokratů je ale druhý pilíř důchodové reformy mrtvě narozené dítě a nemůže skončit úspěchem. „Podobně jako u sKarty si lidé udělali vlastní názor, tak podobně si ho udělali i u druhého pilíře. Většina odmítá do druhého pilíře vstoupit, protože ví, že to znamená riziko a také to znamená velké náklady pro státní rozpočet,“ říká předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Nečas: Nezavedení důchodového pilíře by znamenalo tři asociální varianty

  • Snížení budoucí penze
  • Významné zvýšení sociálních odvodů
  • Výraznější posun věku odchodu do důchodu

„Hlavní problém, který s tím je, je marketing tlaku. Vláda říká, co mají lidé udělat, jak se mají zachovat – to v dnešní době v marketingu nebývá moc obvyklé. To je metoda, která nefunguje, daleko lepší je metoda přívětivějšího tónu,“ doplnil marketingový publicista Daniel Köppl.

Vyplatí se vám vstup do II. pilíře? Poradí důchodová kalkulačka portálu ČT24.

Vláda věří, že do druhého pilíře vstoupí za první pololetí jeho fungování na půl milionu lidí. Zatím se však zdá, že zájem je spíš vlažný. Za první tři měsíce fungování druhého pilíře do něj vstoupilo jen zhruba 22 tisíc lidí. Nejvíce klientů - přes 10 tisíc - zatím přilákala Penzijní společnost České pojišťovny. Jiné fondy počítají klienty spíš ve stovkách.

„Vzhledem k tomu, jak je druhý pilíř nastavený – každý, kdo do něj vstoupí, už nemůže vystoupit - tak neočekávám, že by do druhého pilíře vstoupilo větší množství lidí starších 35 let. Mladší lidé budou spíš vyčkávat, co penzijní společnosti předvedou a jak se jim bude dařit,“ domnívá se šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník.