Do zoo, na zámek i na hory. Provozovatelé hodnotí turistickou sezonu jako nadprůměrnou

Události ČT: Česko ve znamení turistů. Láká je zoo, památky i hory (zdroj: ČT24)

Památkáři a provozovatelé hotelů a penzionů hodnotí letošní hlavní turistickou sezonu jako nadprůměrnou. Podle odhadů agentury CzechTourism by za celé druhé pololetí mělo dovolenou v Česku trávit až o půl milionu víc turistů než loni.

Jako úspěšnou předběžně hodnotí letní turistickou sezonu například provozovatelé v Praze. Na výletních místech zaznamenali srovnatelnou i lepší návštěvnost v porovnání s minulým rokem. Léto hodnotí jako vydařené také provozovatelé koupališť.

Pražskou zoo jako jedno z nejnavštěvovanějších míst v zemi letos o prázdninách navštívilo přes 466 tisíc lidí.

Ubytovaní turisté
Zdroj: ČT24

Zoo ale lákala i v Olomouci. Letos tam chodí i kvůli novým prostorám, kde má areál velké papoušky. „Momentálně se blížíme číslu 300 tisíc, ale hlavní sezona ještě neskončila,“ uvedla mluvčí olomoucké zoo Karla Břečková. Turistů jim přibývá už od března.

Poznávat kořeny. O památky je stále zájem

Kladně hodnotí sezonu i na jihu Moravy. Vidět je to třeba na návštěvnosti některých památek. Lednicko-valtický areál letos za prvních sedm měsíců přivítal o 16 tisíc turistů víc než loni ve stejném období.

„Největší zájem je tradičně o reprezentační sály zámku, skleník a minaret. V letošním roce jsme návštěvníkům nabídli nový prohlídkový okruh, a to orientální salonky na minaretu. Ke zvýšení návštěvnosti přispívají každoročně noční prohlídky formou divadelních představení, delší otevírací doba v hlavní sezoně, možnost navštívit zámek a skleník i v zimě a spousta kulturních doprovodných akcí,“ uvedla kastelánka v Lednici Ivana Holásková.

Lednice
Zdroj: ČT24/Adam Fiala

Úspěšnou letní turistickou sezonu hlásí i zámek v Pardubicích. Výstavy tady navštívilo o 15 tisíc lidí víc než loni. Dohromady tu bylo 80 tisíc turistů.

Na zříceninu Hukvaldy pak jenom v srpnu přijelo o sedm tisíc lidí víc než loni. Převážně Češi, ale i Poláci nebo Slováci. Programová pracovnice hradu Barbora Kožušníková si myslí, že lidé chtějí poznávat více kořeny Česka.

V Krkonoších si pochvalují dobrou letní sezonu

Zatímco provozovatelé koupališť, kteří dopláceli na výkyvy počasí, příliš spokojení nejsou, výletníky táhly české hory. Nárůst zájmu poznali v celých Krkonoších. Například v resortu na Černé hoře bylo o prázdninách 105 tisíc lidí. „Není to pouze o turistice. Především u rodin s dětmi je to vždycky nějaké lákadlo, nějaký cíl,“ podotkl ředitel SkiResortu Černá hora – Pec Petr Hynek.

„Máme elektrokola a lezeckou stěnu, ale nejvíc se půjčují koloběžky. Během prázdnin tu na nich lidé najezdili téměř 155 tisíc kilometrů,“ uvedl Jakub Janda z místní půjčovny.

Stezka korunami stromů se zase otevřela v Krkonoších začátkem července a původně čekali, že ji do konce roku navštíví 200 tisíc lidí. Už za dva měsíce to ale bylo 160 tisíc lidí.

Celkem pak ubylo jednodenních návštěvníků a narostl počet lidí, kteří přijeli na celý týden. Podle prvních součtů přijelo letos o prázdninách zhruba o sedm procent víc lidí než loni.