Čeští absolventi chtějí často příliš, desetitisíce jsou bez práce

Praha - Mezi čerstvými absolventy je už zhruba 35 tisíc nezaměstnaných. Mladí shánějí zaměstnání výrazně hůř než ostatní. Bez práce je každý dvaadvacátý Čech, ale dokonce každý pátý absolvent. Šance na trhu přitom výrazně zvyšuje odborná praxe při studiu. Z průzkumu společnosti Deloitte mezi čtyřmi tisíci vysokoškolskými studenty z jedenácti středoevropských zemí vyplynulo, že Češi oproti ostatním více vyjíždějí za praxí do ciziny, mají ale také vyšší platová očekávání.

Všichni absolventi nestojí na jedné startovní čáře. Kdo pracoval už při škole, má náskok. Třeba Lucie Marková pořádá módní přehlídky po internetu. Její jednoduchý nápad už zaměstnává patnáct lidí. Marková ho začala realizovat ještě na vysoké škole. „Typický den? V každém případě stihnout přednášky a cvičení a pak ubrat na spánku. Tak 5 až 6 hodin denně spát a zbytek práce,“ konstatovala účastnice soutěže Vodafone Nápad roku Lucie Marvanová. 

Ta patří mezi menšinu podnikavých studentů. Většina jejích spolužáků vydělává spíš na brigádách. Třeba práce za barem je ovšem k vytoužené pozdější kariéře příliš neposune. „Máme dnes 35 tisíc absolventů bez zaměstnání, je třeba si uvědomit, že to nebude legrace, najít nějaké pracovní uplatnění,“ poznamenal ředitel oddělení podnikového poradenství Deloitte ČR Evžen Korděnko.  

Podle personalistů je dobré začít pracovat co nejdřív

„Po prvním ročníku, kdy se většina lidí teprve orientuje, tak už od druhého ročníku se dá začít,“ míní prezidentka Asociace poskytovatelů personálních služeb Jaroslava Rezlerová. „Je to složité, co se týče rozvrhu, časových možností. Někdy obětuju školu a jdu do práce,“ poznamenala jedna z pracujících studentek Dominika Cigánková. 

Učitelé jsou ovšem často raději, když studenti start kariéry odloží - jenže po škole může každá položka v životopise pomoci, minimálně zvedne sebevědomí u pohovorů. „Sebevědomí do startu při hledání práce jsem měla. Ale pak to hodně klesá, pokud na vás nereagují vůbec, nebo případně reagují odmítnutím,“ konstatovala absolventka Dominika Kantková.

Ivo Půda, konzultant poradenské společnosti Deloitte:

„Čeští studenti nejčastěji využívají sezonní práce. Nejlépe hodnotí brigády a praxe přímo ve svém oboru. Na špici jsou technické obory, kde je příležitostí v této chvíli nejvíce. Univerzity navíc často tlačí studenty do povinné praxe. Následují ekonomické obory, na závěr jsou obory sociální. Je ale obtížné generalizovat, protože každá univerzita má tento program definovaný podle sebe.“

České absolventy zajímá hlavně výše platu

Nástupní plat očekávají čeští studenti poměrně vysoký, a to 22 tisíc korun. Za nejdůležitější označilo výši platu v práci přes 90 procent studentů, další byla možnost něčeho dosáhnout a přátelský kolektiv. Mnohem méně podstatná je podle studentů pružná pracovní doba nebo míra stresu. 

Většina studentů ale začíná na nižších pozicích - třeba v call centru, kde musejí ze svých požadavků slevit.

Ilustrační foto
Zdroj: Isifa/Rex Features/Caia Image