Obama chce víc zdanit milionáře, značně šetřit musí i Pentagon

Washington - Bílý dům chce v příštích třech letech výrazně snížit rozpočtový deficit tím, že zvýší daně pro milionáře. Rozpočet na rok 2014 tak počítá se zvýšením daní na více než 30 procent pro osoby s příjmem nad milion dolarů ročně (v přepočtu 19,7 milionu korun). Je ale pravděpodobné, že v současné podobě Kongresem neprojde. Americké ministerstvo obrany také představilo úsporný rozpočet pro fiskální rok 2014, který předpokládá uzavření některých základen, ukončení některých programů a pomalejší růst mezd. Rozpočet počítá s výdaji 526,6 miliardy dolarů (zhruba 10,5 bilionu korun), což představuje přibližně desetiprocentní pokles oproti původním plánům Pentagonu.

Pentagon mimo jiné oznámil, že v příštích pěti letech hodlá propustit až 50 tisíc ze svých téměř 800 tisíc civilních zaměstnanců.

Nový ministr obrany Chuck Hagel již dříve upozornil, že snaha šetřit neznamená, že do budoucna bude nějak zpochybněna úloha Spojených států ve světě. Jeho náměstek Ashton Carter poznamenal, že USA budou nadále vynakládat na obranu více než dalších 16 největších armád světa dohromady. Rozpočet podle Hagela zahrnuje zvýšené investice do některých důležitých oblastí, jako jsou například kybernetické aktivity.

Pentagon
Zdroj: ČT24/ISIFA / Photo Researchers

Americký prezident Barack Obama rozpočet předložil Kongresu. Počítá s tím, že rozpočtový deficit v příštích třech letech klesne z letošních 5,3 procenta HDP na 2,8 procenta v roce 2016. Právě nárůst tzv. milionářské daně by spolu se škrty a s omezením daňových úlev na maximálně 28 procent pro vysokopříjmové skupiny měl podle Obamovy administrativy přinést kýžené snížení rozpočtového schodku. Obama označil návrh za zodpovědnou cestu k vytvoření nových pracovních míst.

Velká část republikánů ovšem odmítá jakékoliv zvyšování daní. Blízcí Obamovi poradci přesto věří, že by návrh mohl stát na začátku kompromisní dohody na snižování deficitu. Aby své oponenty přesvědčil, pozval Obama na dnešek 12 republikánů na večeři do Bílého domu. Republikáni nicméně Obamův rozpočet rychle odmítli a označili jeho plány na snížení deficitu za neseriózní.

Návrh rozpočtu by podle americké administrativy vedl k úsporám ve výši 1,8 bilionu v příštích deseti letech. Spolu s minulými škrty, které uspoří dalších 2,5 bilionu, by celkové úspory dosáhly více než čtyř bilionů, což je částka, kterou jak Bílý dům, tak republikáni považují podle Reuters za přijatelnou.