Věřitelé Tatry jejími spolumajiteli? Dohodu musí potvrdit ÚOHS

Brno - Na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se obrátili kvůli Tatře zbrojař Jaroslav Strnad a firma Promet tools, jež patří slévárenské společnosti Promet group. Té šéfuje René Matera. Strnad a Matera jsou věřiteli automobilky, kteří se kvůli uspokojení svých pohledávek spojili ve společnosti Composite com, jež podala návrh na exekuci Tatry. Tiskový mluvčí Composite com Andrej Čírtek uvedl, že se věřitelé automobilky rozhodli do Tatry majetkově vstoupit. ÚOHS už zahájil správní řízení.

Tatru koupila v březnu za 176 milionů korun účelově založená firma Truck Development, která se účastnila dražby jako jediná. Peníze jí poskytla investiční skupina J&T. Strnad a Promet tools mají podle oznámení na webu ÚOHS „získat možnost společně kontrolovat“ společnost Tatra Trucks, jež vznikla osmého března a nahradila firmu Truck Development.

Společnosti Composite com dlužila Tatra asi 650 milionů korun. „Věřitelé Tatra a. s. spojení ve společnosti Composite com a. s., pánové Strnad a Matera, se dohodli s vydražitelem podniku, společností Tatra trucks a. s. (dříve Truck development a. s.) na majetkovém vstupu do společnosti a v návaznosti na to kapitalizaci svých zbývajících pohledávek, které nebyly dražbou uspokojeny,“ uvedl Čírtek.

Tuto dohodu musí ÚOHS potvrdit. Do okamžiku rozhodnutí ÚOHS není proces majetkového vstupu vlastníků společnosti Composite Com do Tatry hotovou věcí.

ÚOHS se bude ve správním řízení zabývat oblastí výroby a prodeje nákladních vozidel, výrobou a prodejem výkovků a výlisky pro automobilový průmysl. Vede pouze zjednodušené řízení. O povolení spojení by měl rozhodnout do měsíce.

Telefonát Petra Rafaje (zdroj: ČT24)

Obchodní společnost TATRA, a. s., se řadí mezi nejstarší automobilky světa. Od svého vzniku sídlí ve městě Kopřivnice. Tatra nabízí celkem 6 základních modelových řad pro civilní i speciální a vojenské využití, píše se na webových stránkách společnosti.

Mezi významná obchodní teritoria společnosti patří Rusko, bývalé země SSSR, Izrael, Indie, země Arabského poloostrova, Austrálie, USA a Evropa. V rámci Česka dodává Tatra vozidla zejména Armádě České republiky. Úspěchů dosáhly také posádky tater ve známé Rallye Dakar.