Majitelům „tučných“ účtů na Kypru hrozí odliv úspor až 40 procent

Londýn - Podle kyperského ministra financí Michalise Sarrise by vlastníci vysokých vkladů u kyperských bank v rámci záchranného plánu mohli přijít až o 40 procent svých úspor nad 100 tisíc eur (2,6 milionu korun). Podle rozhlasové stanice BBC státník rovněž potvrdil, že banky na Kypru se znovu otevřou až ve čtvrtek. První personální obětí kyperské krize se stal šéf Bank of Cyprus Andreas Artemis - rezignoval. Tisíce studentů a zaměstnanců bank mezitím opět demonstrovaly v centru kyperské metropole Nikósie. Speciální vysílání o situaci na Kypru můžete sledovat v pořadu Ekonomika ČT24 dnes od 21:10.

Podle agentury Reuters se do manifestace před budovou kyperského parlamentu zapojily až tři tisíce studentů. „Zbavili nás všech našich snů, všeho, na čem jsme pracovali, všeho, čeho jsme doteď dosáhli, čeho naši rodiče dosáhli,“ řekl jeden ze studentů, který se představil jako Thomas. Dalších asi 200 zaměstnanců největší komerční banky v zemi - Bank of Cyprus - se shromáždilo k protestní demonstraci před budovou kyperské centrální banky, žádali rezignaci jejího guvernéra. Nezvládl podle nich řešení finanční krize. „Máme strach. Byli jsme tak hrdí na Bank of Cyprus. Pracovali jsme v ní s velkým nadšením, a ne jen pro peníze,“ řekla pracovnice v Bank of Cyprus, která se představila jako Anthulla.

Zdanění 40 procent? Pravděpodobné!

„Mohlo by to být asi tak, ale nechci předjímat,“ uvedl Sarris k výši ztrát a znovu upozornil, že přesná výše bude teprve stanovena. „Ale to, co jsem viděl, naznačuje, že údaj bude zhruba takový.“

Země eurozóny schválily v pondělí záchranný plán pro Kypr. Výměnou za finanční pomoc deset miliard eur však musí Kypr získat dalších zhruba 5,8 miliardy eur z vlastních prostředků. Tyto peníze si chce mimo jiné obstarat zdaněním vkladů u bank nad 100 000 eur. Do tohoto limitu jsou totiž úspory v rámci Evropské unie povinně pojištěny.

Výše zdanění bude záviset hlavně na tom, jak se vláda rozhodne ochránit penze, dodal Sarris. Majitelé vkladů by výměnou za peníze, o které přijdou kvůli zdanění, měli získat akcie bank.

Sarris rovněž potvrdil, že banky se znovu otevřou ve čtvrtek, protože je potřeba zabránit hromadnému vybírání vkladů a je nutné připravit balíček některých restrikcí. Kontrola kapitálu, která má zabránit velkému odlivu hotovosti z ostrova, by měla trvat několik týdnů.

Piraeus Bank převezme všechny pobočky Bank of Cyprus, Laiki a Hellenic Bank

Řecký finanční ústav Piraeus Bank podepsal dohodu o převzetí poboček všech tří kyperských bank v Řecku za 524 milionů eur (asi 13,5 miliardy korun). Završil tak dřívější dohodu, podle které měl pobočky kyperských bank v Řecku převzít. Na rozdíl od bank na Kypru se ale pobočky v Řecku otevřou už ve středu.

Řecký fond pro sanaci bank (HFSF) vybral minulý týden po politické dohodě Piraeus, aby koupila všechny pobočky kyperských finančních ústavů Bank of Cypurs, Laiki a Hellenic Bank. Tím se má ukončit nejistota ohledně jejich budoucnosti. Pobočky byly zavřené od 19. března.

„Vklady zákazníků u řeckých poboček Bank of Cyprus, Laiky a Hellenic Bankne jsou předmětem žádné bankovní daně nebo snížení, na kterém se dohodl Kypr,“ sdělila třetí největší řecká banka Piraeus.

První personální oběť - rezignoval šéf Bank of Cyprus

Na protest proti restrukturalizaci největší kyperské banky Bank of Cyprus rezignoval na svou funkci šéf banky Andreas Artemis. Proces označil za záměrné zničení banky. Artemis tak učinil poté, co v pondělí večer jmenovala kyperská centrální banka nuceného správce pro Bank of Cyprus, který bude na její restrukturalizaci a převzetí padlé banky Laiki dohlížet. „To znamená, že od nynějška až do odvolání budu řídit banku,“ řekl nový správce Dinos Christofidis agentuře Reuters. „Může to být krátkodobé, nebo to může být i déle,“ dodal.

Vedení banky večer ale Artemisovu rezignaci odmítlo. Pokud na ní ovšem guvernér bude trvat, do týdne vstoupí v platnost. Spolu s Artemisem se rozhodli funkce opustit také čtyři ředitelé odborů banky. I jim bylo naznačeno, že si to mohou rozmyslet.

Řada obchodníků má již teď problémy s placením svých dodavatelů. Někteří lodní dopravci si například nemohou dovolit přístavní poplatky. „Nemůžeme prostě zastavit lodě uprostřed oceánu a čekat, co se stane. Pro nás to neznamená jen ztrátu určité částky pěnez, jak se to snaží vláda nebo Evropa vyložit, pro nás to momentálně znamená problém s běžným každodenním obchodem,“ uvedl majitel lodní společnosti.

Češi se podobné situace, jako je na Kypru, bát nemusí

Domácí bankovní sektor byl v roce 2012 dle názoru ČNB stabilní a ziskový. Přebytek celkových vkladů nad úvěry v systému poskytuje bankám dostatečnou rezervu hotovosti a zabezpečuje, že domácí bankovní systém není závislý na financování ze zahraničí. Poměr úvěrů ke vkladům v českém bankovním sektoru se pohybuje kolem 80 procent, což je jedna z nejnižších hodnot v Evropské unii.

„Je prakticky nepředstavitelné, že by parlament schválil něco takového, o čem se, byť i jen krátce, uvažovalo na Kypru - tedy zdanění i vkladů do výše 100 tisíc eur, tedy přibližně 2,5 milionu korun, které jsou ze zákona pojištěny,“ říká předseda správní rady Fondu pojištění vkladů Josef Tauber.