Pobídky končí, jen na chvíli a jen díky vyčerpání prostředků

Praha - Deník E15 přinesl informaci, že agentura CzechInvest, zodpovědná za systém investičních pobídek, pozastavila příjem žádostí o investiční pobídky pro technologická centra a strategické služby. Celková částka 770 milionů pro letošní rok už byla dle ministerstva průmyslu a obchodu rozdělena. Krok CzechInvestu nahrává i spekulacím, které spustil sám dohlížitel agentury, ministerstvo průmyslu a obchodu, a to takovým, že systém investičních pobídek zavedený sociálně demokratickými vládami pokud, ne-li brzy skončí, tak přinejmenším změní svou podobu.

Deník E15 uvádí, že ministerstvo hodlá podpořit skutečně jen technologicky vyspělá vývojová centra. Šéfka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová deníku E15 řekla, že zrušit se mají pobídky pro call centra. „Považuji to za správné, tato služba nepřináší přidanou hodnotu,“ zdůrazňuje Rudyšarová. Z nového programu také možná vypadnou pobídky na školení a rekvalifikace zaměstnanců.

MPO předložilo vládě celkovou novelu zákona, která ruší daňové pobídky pro zpracovatelský průmysl. Zároveň připravuje změny, jež se týkají právě podpory strategických služeb a technologických center. O nich rozhodne samo ministerstvo.

Výkonný ředitel technologické agentury CzechINVENT René Samek, který dříve působil v CzechInvestu, pro E15 připomíná, že program na podporu technologických center a strategických služeb již byl jednou pozastaven na přelomu let 2006 a 2007. Tehdy to dokonce bylo se zpětnou platností, což způsobilo problémy firmám, které několik měsíců připravovaly přihlášky a najednou se dozvěděly, že je nemohou podat. Po restartování programu se snížily granty na zaškolení nových pracovníků. Samek předpokládá, že i po pozastavení příjmu žádostí bude program obnoven, ovšem bez grantů na školení nových zaměstnanců.