Letošní jízda české ekonomiky nabírá rychlejší tempo, hlásí ministerstvo financí

Události: Ekonomice se daří (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí zlepšilo odhad letošního růstu české ekonomiky, zatímco ještě v dubnu předpokládalo 2,5 procenta, nyní už je to 3,1 procenta. Přidalo se tak k České bankovní asociaci, která nedávno také zlepšila svůj výhled (z 2,6 na 3,2 procenta). Ve čtvrtek pak svou novou prognózu zveřejní i Česká národní banka.

Ministerstvo (MF) sází nyní ještě víc než dřív na rostoucí spotřebu domácností. Tu táhne růst mezd, který souvisí s nízkou mírou nezaměstnanosti a s rostoucím počtem volných pracovních míst. Příznivý je také vývoj  v zahraničí, například německé ekonomiky, na kterou je česká úzce napojena.

Predikce MF mj. upozorňuje, že ekonomický růst se v prvním čtvrtletí 2017 ve srovnání s předcházejícím čtvrtletím nečekaně výrazně zrychlil na 1,5 %. Meziročně se pak reálný hrubý domácí produkt zvýšil o 4,0 %, čemuž napomohl i vyšší počet pracovních dnů.

V globální ekonomice se po několika letech slabého růstu začínají objevovat známky zlepšení. Roste světový obchod i zpracovatelský průmysl a indikátory důvěry v soukromém sektoru razantně posílily.
Z makroekonomické predikce ministerstva financí

Loni hrubý domácí produkt stoupl o 2,6 procenta.

MF také nyní čeká nižší letošní průměrnou míru inflace než dříve, místo 2,4 procenta předpokládá 2,2 procenta. Počítá mj. s nižším růstem cen ropy.  

Jaké jsou hrozby

Makroekonomický vývoj by mohla podle MF nepříznivě ohrozit rizika v zahraničním i domácím prostředí. V případě zahraničí by to mohlo být uspořádání vztahů mezi Velkou Británií a EU, které by významně zvyšovalo bariéry pro mezinárodní obchod. Riziko představuje i možnost výraznějšího zpomalení růstu čínské ekonomiky nebo eskalace problémů italského bankovního sektoru.

V případě ČR je negativním rizikem nedostatek zaměstnanců s vhodnou kvalifikací a nebo razantní růst nabídkových cen bytů. 

  • MF nyní zlepšilo také výhled na příští rok, z 2,5 na 2,9 procenta. 
  • Česká bankovní asociace prognózu neměnila, nadále předpokládá 2,7 procenta.