Mládek: Změny odvodů pro živnostníky představíme do prázdnin

Praha – Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek se znovu omluvil za svá slova o parazitech pronesená na víkendovém sjezdu strany v Ostravě. Prý byla špatně pochopena. Mládek zároveň zopakoval, že proti poctivým živnostníkům nic nemá. Společně s expertem ČSSD na sociální oblast Martinem Potůčkem přislíbili, že sociální demokraté představí do letních prázdnin konkrétní plány na změny v daňových odvodech živnostníků, které by měly zmírnit nepoměr mezi platbami OSVČ a zaměstnanců. Kvůli výroku o parazitujících živnostnících nicméně podala na Mládka Strana soukromníků ČR trestní oznámení.

„Chtěl bych teď znovu zopakovat omluvu za jedno nešťastné slovo, které bylo myšleno úplně jinak. Omlouvám se všem, kteří to pochopili tak, že mám něco proti živnostníkům. Opak je pravdou. Proti poctivým živnostníkům nic nemám,“ řekl Mládek na začátku svého vystoupení.

„Vážím si každého poctivého živnostníka – sám jsem od roku 1992 živnostník. V letech 1992 až 1998 jsem byl dokonce OSVČ na plný úvazek, takže já vím naprosto dokonale, jak to funguje,“ dodal.

Jan Mládek (ČSSD), stínový ministr financí:

„Kategoricky popírám, že jsem hovořil o živnostnících jako o parazitech. Pouze jsem měl na mysli nepoměr daňových příjmů mezi jednotlivými kategoriemi osob. Zvýhodnění živnostníků vůči zaměstnancům je v České republice ve srovnání s okolními zeměmi nadstandardní.“

Strana soukromníků, která na Mládka podala trestní oznámení, se ale domnívá, že politik se svým vyjádřením dopustil podněcování k nenávisti vůči skupině osob. „Tím, že stínový ministr ČSSD Jan Mládek nazval živnostníky parazity, hrubě urazil celý živnostenský stav v ČR a reálně ukázal, kam míří ČSSD,“ uvedl místopředseda strany Aleš Hemer, podle něhož se jedná o útok na celou skupinu obyvatel v Česku. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se už o víkendu od Mládkova výroku distancoval.

Přesto je podle Mládka nutné upozornit na „vážný a reálný“ problém toho, jak moc která skupina přispívá do státního rozpočtu, sociálního a zdravotního pojištění. Sama Nečasova vláda si prý tento problém uvědomuje. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podle Mládka již začátkem roku sdělil, že inkaso daně zaměstnanců loni přineslo do státního rozpočtu 82 miliard korun, zatímco živnostníci zaplatili na daních jen 1,7 miliardy.

Podobná situace je i u sociálního a zdravotního pojištění – průměrný zaměstnanec přispěl podle Mládka v roce 2012 do systému zdravotního pojištění dvojnásobnou částkou oproti průměrnému živnostníkovi. Přitom, jak podotkl stínový ministr financí, živnostníci dostávají „stejně dobrou nebo stejně špatnou zdravotní péči“. V případě sociálního pojištění jde dokonce o trojnásobek.

Přiměřené zvýhodnění? 20 až 30 procent

Podle Mládka ČSSD respektuje potřebu zachovat nižší odvody pro živnostníky – nesou totiž podnikatelské riziko a požívají nižší sociální ochranu. Stínový ministr financí se domnívá, že přiměřená úroveň zvýhodnění by měla být kolem 20 až 30 procent. Slíbil, že i v případě zavedení změn připravovaných sociálními demokraty bude postavení živnostníků vysoce konkurenční ve srovnání s okolními zeměmi.

„To, co máme na mysli jako naprosto primární, je udržení základních systémů v chodu. To znamená, aby fungoval stát, aby bylo na důchody a aby fungoval zdravotní systém,“ konstatoval Mládek, který zároveň uznal, že živnostníci nepředstavují jediný problém při výběru daní. Upozornil také na potíže s neplacením DPH, daňové úniky v obchodu s pohonnými hmotami a korupci při zadávání veřejných zakázek.

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) se ovšem domnívá, že porovnávání odvodové zátěže OSVČ a zaměstnanců není férové. Drobní podnikatelé podle něj sice státu méně odvádějí, ale zároveň z něj méně čerpají. Nemají totiž některé výhody jako zaměstnanci, například placenou dovolenou nebo zaměstnanecké benefity, a sami se musí starat o shánění zakázek.

Plány sociální demokracie na zvýšení vládních výdajů, přímých daní a odvodů považuje premiér za hrozbu pro důvěryhodnost země. „Kam může vést nezodpovědné hospodaření státu, je dnes vidět na Kypru,“ upozornil Nečas.

Sobotka: Je třeba myslet na (nízký) důchod

V otázce odvodů je podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky klíčové vysvětlit podnikatelům, že nízkými platbami se vystavují riziku chudoby ve stáří, kdy jim bude vyměřen minimální důchod. Chce je motivovat, aby na sociální pojištění přispívali více.

Stínový ministr financí Jan Mládek znovu upřesnil daňové změny, které chce jeho strana zavést, pokud v příštím roce vyhraje volby do Poslanecké sněmovny. Kromě toho, že se živnostníci pravděpodobně dočkají vyššího zdravotního a sociálního pojištění a snížení výdajových paušálů, plánuje největší opoziční strana zavedení daňové progrese, v rámci které by měli lidé s příjmy zhruba nad 100 000 korun měsíčně odvádět z hrubé mzdy daň 38 procent, což odpovídá 28,3 procenta v rámci dnes existující superhrubé mzdy.

„Takže dnešní takzvanou solidární daň vysokopříjmových skupin chceme zvýšit o šest procentních bodů. Dnes je v rámci superhrubé mzdy 22 procent,“ vysvětlil Mládek. Narážel na to, že vláda od letoška zavedla dočasně tzv. solidární daň ve výši sedmi procent pro zaměstnance s měsíčním příjmem zhruba nad 100 000 korun. „Nečasova vláda vlastně zavedla progresivní zdanění,“ dodal Mládek.

Superhrubou mzdu sociální demokraté plánují zrušit, s jejím koncem počítá i současná vláda. Dále chtějí zvýšit korporátní daň na 21 procent a zrychlit valorizaci penzí.

Jak by mohly vypadat plány ČSSD

Umělecký kovář František Pechor ze Starovic na Břeclavsku podniká už dvacet let. Už teď říká, že si vydělá přesně na to, aby se uživil. Plán ČSSD zvýšit živnostníkům o několik stovek měsíčně zdravotní i sociální pojištění, se mu proto nelíbí. „Ať si to jdou zkusit sami, vůbec neví, jak vysoké odvody platíme,“ upozorňuje František Pechor. Jenže ČSSD argumentuje tím, že rozdíly mezi zdravotním a sociálním pojištěním zaměstnanců a živnostníků jsou příliš velké.

Současnost

  • Zatímco průměrný zaměstnanec odvede spolu se zaměstnavatelem na pojištění přes deset tisíc měsíčně, u průměrného živnostníka je to něco přes tři a půl tisíce.
  • Zatímco zaměstnanec s příjmem 30 tisíc hrubého měsíčně zaplatí na dani z příjmu skoro čtyři tisíce, živnostník s osmdesátiprocentním paušálem nezaplatí na dani z příjmu ani korunu.

Pokud by plán ČSSD prošel

  • Živnostník se 60procentním paušálem by oproti dnešku přišel na daních o 1 500 korun měsíčně.
  • Vyšší odvody by podle ČSSD měli platit nejen živnostníci, ale i firmy. Těm sociální demokraté navrhují zvýšit daň z příjmu o dva procentní body - Z 19 na 21 procent.
  • Na odvodech od firem a živnostníků by ČSSD v případě úspěchu ve volbách ráda vybrala až o 15 miliard ročně víc než současný kabinet.