Důchodový systém si vystačí s menšími změnami, nepotřebuje zásadní reformu, uvádí vládní studie

Události: Analýza důchodů (zdroj: ČT24)

Český důchodový systém je podle nové vládní studie do budoucna udržitelný a jeho zásadní velká reforma není nutná. Stačit by podle autorů měly úpravy parametrů spolu se zvýšením podílu důchodových výdajů na hrubém domácím produktu a posílením spoření v takzvaném třetím pilíři.

Analýza, kterou připravili ekonomové blízcí premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) například oceňuje současnou vládu za zrušení druhého důchodového pilíře (tedy dobrovolné spoření prosazené Nečasovou vládou) a nabídku na přechod do třetího pilíře (pod něj spadá dřívější penzijní připojištění a od ledna 2013 pak doplňkové penzijní spoření). Chválí i pravidelné zvyšování penzí a zastropování věku odchodu do důchodu.

Opozice: Bez reformy nebude důstojný důchod

Poslankyně TOP 09 a členka výboru pro sociální politiku Markéta Pekarová Adamová k tomu řekla, že vládní analýza odpovídá pohledu vlády, tedy zejména levicové ČSSD. Objektivní experti podle ní dlouhodobě varují před tím, že by státy jako Česko nereformovaly důchodový systém. Bez reformy nedostanou budoucí důchodci důstojný důchod, uvedla. 

V dalších bodech autoři analýzy doporučují, aby příští kabinety pracovaly na zatraktivnění třetího pilíře, například zvýšením daňových úlev pro zaměstnavatele. Navrhují i revizi současného systému a oddělení výplat starobních důchodů od jiných typů penzí a výdajů. Doporučují hledat víc zdrojů financování penzijního systému i rostoucích nároků na sociální péči o seniory.

Události, komentáře: Důchodová reforma - Vladimír Špidla (ČSSD), Lenka Kohoutová (ODS) (zdroj: ČT24)

„Nejsem ochoten přijmout, že je spravedlivé, aby – převážně jsou to ženy, ale v zásadě se dá říct osoby, které pečovaly o děti – měly v konečném důsledku významně nižší důchod. A to třeba ten náš systém není schopen zvládnout, ale nikoliv a priori, ale nýbrž to v něm není,“ řekl šéf poradců premiéra Vladimír Špidla (ČSSD). Domnívá se však, že současný systém umožňuje odstranění této nespravedlnosti.  

Analýza zkoumala zkušenosti států od Jižní Ameriky až po Evropu. Popisuje i reformy v sousedních zemích, dále ve Švédsku, Švýcarsku či Pobaltí. Úřad vlády se chystá materiál v pondělí zveřejnit na webu. 

  • Počet lidí pobírajících starobní důchod: 2 395 382 (ke konci roku 2016)
  • Počet žen: 1 467 681
  • Počet mužů: 927 701
  • Průměrný důchod: 11 784 korun (březen 2017)
  • Nejvyšší průměrný důchod pobírají lidé v Praze: 12 243 korun
  • Nejnižší průměrné důchody mají lidé v Olomouckém kraji: 11 111 korun
  • Zdroj: ČSSZ