Sázkovým kancelářím z EU se otevřou dveře do Česka

Praha - Legální vstup zahraničních sázkových kanceláří z Evropské unie na český trh je o něco blíže realitě. Vláda nařídila ministerstvu financí, aby připravilo změnu sázkového zákona, která to umožní. V Česku nyní zákon zakazuje zahraničním společnostem provozovat loterie a sázky, to se ale nelíbí Evropské komisi. Ta normu považuje za diskriminační a odporující evropskému právu.

Kalouskovo ministerstvo s námitkami u Evropské komise neuspělo. „Stále považujeme za optimální, aby subjekty podnikající na loterijním a sázkovém trhu měly povinně sídlo v České republice. Bohužel, Evropská komise naše argumenty nepřijala a považuje to za diskriminační. Nám proto nezbývá nic jiného, než tento zákon přizpůsobit evropskému právu,“ prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek.   

Česko podle ministerstva financí k obhajobě nynějšího návrhu právní úpravy u Evropské komise vyčerpalo všechna zdůvodnění, nebylo ale úspěšné. „Všechny dosud použité argumenty byly EK shledány jako nedostatečné,“ uvedlo ministerstvo. Aby se ČR vyhnula žalobě pro porušení Smlouvy o fungování Evropské unie, měl by parlament zákon přijmout nejpozději k 1. lednu 2014.  

Vedle zákazu provozovat zahraniční loterie v České republice neumožňuje zákon ani prodej losů z cizích zemí. Sázkové hry mohou provozovat jen společnosti se sídlem v ČR. Nelegální je také účast na sázení v zahraničí, při kterém jsou sázky placeny do zahraničí. Za porušení tohoto zákona může finanční úřad uložit pokutu až deset milionů korun. Sankce hrozí nejen provozovateli, ale i sázejícímu. Ten navíc může mít problémy i při vyplácení výher.